nedjelja, 10. travnja 2016.

SVETI PLOD: Voćka zaslužena za jačanje mozga, čisti krv, jača mišiće i vid…

za-kosu-600x250








(Juglans regia) ili orah se koristi na mnogo načina, najčešće kao dodatak tortama i kolačima, salatama, tijestu, ali i za pripremu raznih melema.



Međutim, malo se zna o ljekovitosti mladih listova, mlade ljuske i nezrelih plodova, koji pomažu kod mnogih bolesti, a najdjelotvorniji su ako se beru početkom maja.

Karlo Veliki  je izdao naređenje da se obavezno gaji ljekovito bilje, a orah je dobio posebno mjesto zbog svoje široke primjene. Osim u medicini, koristio se u finom stolarstvu, za bojenje pamuka, vune, u umjetničkom zanatstvu, za rezbarenje namještaja.

U narodu je poznat kao čistač krvi, a dobar je i za liječenje plućnih bolesti, katara crijeva, jačanja mišića i vida.

U kupkama i kao obloga koristi se protiv inficiranih rana i ekcema, kožnih bolesti, upale očiju. Kao ulje je dobar za kosu, a štiti i od opekotina izazvanih sunčanjem. Jezgro sadrži 65 odsto ulja, bjelančevine, ugljene hidrate, fosfor, kalijum, magnezijum, vitamine B i C, željezo. Zato je izuzetan detoksikans, sekretolitik, laksativ, antidijabetik.



Posebno je djelotvoran čaj od mladog lišća, koji uz dodatak meda jača i čisti organizam, poboljšava zdravstveno stanje. Koristi se za probleme sa varenjem, kostobolju, krvarenje zuba i bolesti zubnog mesa, gnojnih osipa, prekomjernog znojenja nogu i protiv bijelog pranja.

List sadrži čvrsto etarsko ulje žućkaste boje, tanin, materije ljutog i gorkog ukusa. Uglavnom se sakuplja u junu i julu po lijepom vremenu, ali je mnogo bolje da se upotrijebi dok je svježe i zeleno, jer sadrži neraspadnute ljekovite sastojke. Sušenjem se ovi mijenjaju i kvare, pa i listovi dobijaju tamnu boju.

Protiv bolova

Pomiješajte litar nerafinisanog maslinovog ulja sa 10 supenih kašika isitnjenog orahovog lista. Smjesu ostavite mjesec dana na toplom mjestu, uz svakodnevno mućkanje više puta, nakon toga time masirajte bolna mjesta.

Sa medom

U kombinaciji sa medom, orah je izuzetan prirodni lijek jer organizmu obezbjeđuje sve neophodne vitamine, minerale, bjelančevine, masti, ugljene hidrate. Naročito je efikasan kod iscrpljenosti i malokrvnosti.

Sprema se tako što se 500 grama livadskog meda pomiješa sa 500 g mljevenih oraha i jednim limunom. Ovako spremljen lijek se uzima na svaka tri do četiri sata po jedna kašičica, do oporavka.

0 komentari:

Objavi komentar