nedjelja, 17. travnja 2016.

Glog – najbolji lijek za srce!

g_3495_183_xl








Glog je najbolja lekovita biljka za lečenje srčanih problema.




Upotrebljivi delovi gloga su – plodovi (bobice) i cvetovi. Cvetovi gloga se beru u aprilu-junu, kada su sasvim otvoreni, po suvom vremenu i suše se samo u senci, rašireni u tankom sloju. Plodovi (bobice) se sakupljaju pre sazrevanja, kada dobiju crvenu boju. Suše se na 60-70°C. Da bi bili delotvorni, plodovi treba da imaju tamno-crvenu boju. Smeđi i crni plodovi nisu za upotrebu. Za pripremanje lekovitih preparata od gloga, najbolje je koristi sveže bobice i cvetove, ali su i suvi delotvorni.

Tinktura za srce – biljna formula za poboljsanje rada srca.

Glavni i suštinski sastojak ove biljne formule jeste glog koji omogućava srcu da preživi sa manje krvi i kiseonika, tako da i ako imate srčano obolenje ili ako su vam arterije začepljene krvnim ugruškom na ovaj način sprečavate i smanjujete rizik od srčanog napada. Glog sadrži flavonoide i druga hemijska jedinjenja koja direktno ulaze u srčani mišić, vezuju se za ćelije srca, tako da je srcu potrebno manje krvi i kiseonika.



S druge strane, ako ste imali srčani napad, ćelije srca se dva puta brže obnavljaju i trpe manje štete ako je glog prisutan u krvi.

Osim tinkture, za srce je veoma delotvoran i čaj od bobica gloga. Bobice je potrebno krčkati u vodi 10-15 minuta da bi se izvukli lekoviti sastojci (na 1-1,5 litara vode 5-7 kašičica bobica gloga). Čaj se može pripremati i od cvetova gloga, ali se on ne krčka, već se samo vrela voda prelije preko cvetova (jedna šolja ključale vode prelije se preko jedne kašičice cvetova).

Izvor: kucnilekar.com

0 komentari:

Objavi komentar