nedjelja, 10. travnja 2016.

LIJEK ZA SRCE SA KUHANIM VINOM IZ 12. VIJEKA PO RECEPTU OPATICE VON BINGEN

KUHANO_VINO






Opatica i narodna iscjeljiteljka Hildegard von Bingen živjela je i djelovala u 12. vijeku kada još uvijek nije postojala organizovana medicina.Njeni zapisi koji su ostali u obliku pisama poslužili su doktoru Gottfried Hertzku da prenese i napiše knjižicu pod nazivom “Tako liječi Bog” u kojem je između ostalih prenio recept opatice von Bingen za liječenje srčanih tegoba iz 12. Vijeka.

KUHANO_VINO

Recept je vrijedan zapis narodnog i prirodnog liječenja iz doba kada nije bilo drugih metoda djelovanja na bolesti. Recept je prenijela i preporučila i čuvena austrijska travarka Maria Treben. Kako kaže Dr Hertzka u svojoj knjizi ovaj recept “Vino za srce” polučio je velike uspjehe kod svih slabosti srca i srčanih oboljenja i zauzima istaknuto mjesto u njegovoj ljekarskoj praksi.

Recept možete i sami lako pripremiti a svi sastojci su zdravi i potpuno prirodni:

– 10 svježih stabljika peršuna
– 1 litra čistog prirodnog vina (crno ili bijelo)
– 2 kašike vinskog ocata
– 300 grama prirodnog meda

10 kompletnih stabljika peršuna operemo i stavimo u jednu litru prirodnog vina. U to dodamo dvije kašike vinskog sirćeta. Ovu smjesu kuhamo na slaboj vatri desetak minuta. Zbog sirćeta smjesa će se zapjeniti prilikom kuhanja pa budite oprezni. Nakon kuhanja skinemo sa vatre i dodamo 300 grama domaćeg meda. Smjesa se nakon umješanog meda vrati na laganu vatru i kuha još 4-5 minuta.



Skinite napitak sa vatre a prije toga pripremite stakle boce koje ćete dobro dezinfikovati (alkoholom ili parom). Toplu smjesu procjedite i naspite u boce te dobro zatvorite. Napitak će stvarati talog što je normalno. Čuvena Marija Treben koja je također prenijela i preporučila recept dodaje da svakom na volju ostavlja da li će smjesu dodatno kuhati nakon dodavanja meda iz razloga što se u novije vrijeme ne preporučuje termička obrada meda.

Napitak se korisiti uzimanjem velike supene kašike po potrebi.

Dr Hertzka napisao je da se napitak koristi nakon što osjetite bilo kakve tegobe sa srcem: treperenje, probadanje, preskaknje, promjene usljed stresa ili vremena. Tada uzimajte napitak i to jednu, dvije, tri ili više kašika na dan prema jačini tegoba i one će nestati. Napitak se preporučuje ne samo kod blagih tegoba srca nego i kod ozbiljnih srčanih bolesti. Napitak je davao odlične rezultate i kod angine pectoris. Napitak koristite svaki dan sve dok tegobe potpuno ne prestanu. Za teže slučajeve napitak sa kuhanim vinom potrebno je uzimati i više mjeseci.

Izvor: zdravljebezdoktora

1 komentari:

Blogger kaže...

Using Car Rental 8 you can get the best rental cars at over 50000 international locations.

Objavi komentar