ponedjeljak, 11. travnja 2016.

Lekovito bilje Čuvarkuća, lekovita svojstva, priprema čaja, med i čuvarkuća…









Za čuvarkuću se kaže da čuva kuću od groma i bolesti te da je svako domaćinstvo mora imati. Mesnatih listova poput aloje iz kojih se dobija lekoviti sok, našla je primenu u tradicionalnoj medicini kod lečenja brojnih bolesti. U kombinaciji sa medom dobijamo moćan lek koji se primenjuje kod mioma i cista na jajnicima i dojkama.




Engleski naziv za čuvarkuću (Houseleek) znači da ona uvek živi na krovu, što i odražava gde se ova biljka uglavnom mogla naći u prošlosti. Velšani su bili sujeverni, ukoliko se imala čuvarkuća na krovu, oni su želeli da ostane tamo, jer se verovalo da će uslediti loša sreća ili možda smrt člana porodice ukoliko se ukloni. Čuvarkuća štiti kuću od požara i udara groma i drži članove domaćinstva sigurnim i prosperitetnim. Takođe se verovalo da štiti domaćinstva od vradžbina. Međutim, čuvarkuća može bezbedno da se presadi na peskovitoj podlozi (ovoj biljci ne treba puno zemljišta i može da izdrži suše) pa da se koristi za ubode, jer ima izvanredna antiinflamatorna svojstva i za ublažavanje bola od ujeda insekata praktično odmah. Možda mislite da je čudno da može da raste na krovovima, ali u Velsu ljudi u udaljenim ruralnim područjima imaju “krovne” bašte.

 
Istorija korišćenja čuvarkuce

Sveti rimski car Karlo Veliki naredio je svojim podanicima da posade čuvarkuću na krovovima, po svoj prilici da bi se zaštititili od udara groma kao što se verovalo u davna vremena. Neki od naziva čuvarkuće vezuju se za Jupiterovu bradu (jer je veliki broj cvetova navodno ličio na bradu Jupitera). U nemačkom jeziku je nazivaju Donnersoart (Grom brada).

Čuvarkuća je poreklom iz centralne i južne Evrope i grčkih ostrva. Veruje se da su u Evropi uvedene za medicinsko korišćenje od strane Rimljana. Cvetovi nemaju miris, ali ih pčele i leptiri vole. Botaničar Linnea pominje da su u 17. veku Šveđani sadili čuvarkuću na svojim krovovima jer je omogućavala da se sačuva materijal od kojeg su pravljene kuće. Dioscorides kaže da čuvarkuća treba da se koristi za slab vid i upaljene oči. Sok od biljke takođe smiruje crvenilo u očima. Plinije je verovao da ako se sok uzme oralno može izlečiti nesanicu.

Savremena medicinska istraživanja su pokazala da čuvarkuća sadrži ugljene hidrate, izolimunsku kiselinu, limunsku kiselinu, jabučnu kiselinu, slobodne aminokiseline (asparagin), fenole, flavonoida. Flavonoidi doprinose anti-inflamatornim svojstvima čuvarkuće. Dakle, još jednom su moderni naučnici samo potvrdili ono što je drevnoj medicini i seljacima bilo poznato vekovima.

Kako koristiti čuvarkuću u lečenju, lekovita svojstva?
Listovi čuvarkuće nalaze primenu u lečenu brojnih bolesti. Za potrebe leka bere se od marta do oktobra, a ako je u saksijama, onda se može brati tokom čitave godine. Tradicionalna medicina je korisiti u lečenju upale sluzokože, bola u uhu, kod lečenja gripa, glavobolje, jačanje imuniteta, lečenja mioma i cista na ženskim polnim organima. U nastavku slede provereni tradicionalni recepti koji su mnogima pomogli.

caj od listova cuvarkuce

Čaj od listova čuvarkuće
Za ovaj čaj potrebno je sledeće:

2 dl tople vode



Rezano lišće čuvarkuće

Priprema:

Stavite listove u posudu i prelijte ih toplom vodom. Ostavite da stoji 2 sata.Onda ga procediti i piti četvrtinu šolje pre obroka, 3 do 4 puta dnevno.

Ovaj čaj je veoma koristan za proliv, menstrualni bol kao i kod problema sa zelucem.

Lek za policistične jajnike, eserihiju koli i jačanje imuniteta
Kombinacija čuvarkuće i meda se posebno preporučuje ženama kod problema sa policističnim jajnicima ali između ostalog i protiv crevnih parazita, raka materice kao i upalnih procesa u telu.

Za ovaj jednostavan a veoma lekovit recept potrebno je sledeće:

300 grama listova čuvarkuće

300 grama meda (najbolje kestenovog)

Ubrane listove čuvarkuće samleti u blender i izmešati sa medom u staklenoj tegli. Ostaviti smesu da stoji u frižideru 7 dana, uz povremeno mešanje. Ovaj napitak uzimati svakog dana, 3 puta dnevno po kašiku. Proces konzumiranja može trajati i nekoliko meseci , ali ciste posle ovog perioda uglavnom nestaju. U praksi se kombinacija pokazala veoma efikasnom kod svih cisti u ženskom organizmu.

čuvarkuća i med za ciste na jajnicima

Lek za hemoroide
Za ovaj lek potrebno je pripremiti:

300 grama izmrvljenog lišća čuvarkuće

750 grama livadskog meda

1 limun

Stavite oljušten limun u vodu i dodati kašičicu sode bikarbone. Ostaviti da stoji 1 sat. Zatim operite limun i isecite ga na kriške. Uzmite kriške limuna i lišće čuvarkuće, prvo ih sameljite zajedno i onda ispustite kroz gazu. U soku dodati med i mešati sa drvenom kašikom. Držite smesu u frižideru. Uzmite 1 kašičica ujutru pre obroka. Koristite ovaj lek mesec ipo dana.

Lek za uho
Čuvarkuća je dobro poznati lek za bol u uhu. Sok iz lišća čisti uho uklanjajući višak ceruma. Potrebno je nakapti nekliko kapljica soka i bol će se brzo smanjiti. Ostavite malo da stoji a zatim se okrenite na drugu stranu da bi sok iscurio iz uha.

Melem od čuvarkuće
Za pripremu melema potrebno je sledeće:

Šaka sitno seckanog lišća čuvarkuće

Masti
Priprema:

Pomešajte sve sastojke u jednoj šepri. Stavite na šporetu, na niskoj temperaturi, tako da se mast topi (ne kuvajte!). Ostavite da se hladi 12 sati. Nakon toga, lagano zagrejte smešu da ponovo postane tečnost, ocedite i prikupite u teglu. Skladištiti u frižideru.

Mast čuvarkuće može pomogne u lečenju rana koje su izazvane uticaje, gnojnih rana kojim a treba dugo da zarastu, kod otoka, pega na koži, ujeda insekata i fistula.

Lek za kurije oči
Kurije oči mogu biti veoma nezgodan problem koji otežava hodanje. Kao narodni lek preporučuje se stavljanje jednog lista čuvarkuće na problematično mesto koje se zatim pričvrsti flasterom. Listići se menjaju dva puta dnevno i nakon nedelju dana problem će nestati.

Sok kao tonik za lice
Za pripremu tonika potrebno je iseckajti jednu „glavicu“ čuvarkuće od koje ćete iscediti sok. Zatim sok nanesite na lice i ostavite da deluje sat vremena. Nakon tretmana koža postaje elastičnija, čistija a akne i ranice nestaju. Sok se može korisiti svakog dana.

http://kucnilek.com/

0 komentari:

Objavi komentar