utorak, 12. travnja 2016.

Najdjelotvorniji čuvari vaših kostiju

17-brokoli-velika








Brokoli, susam su prirodno oružje u borbi protiv gubitka koštane mase…




Da bi se osteoporoza predupredila i izbegla, važno je od malena voditi računa o načinu ishrane.

U adolescentnom dobu je od izuzetnog značaja i da mlada osoba bude fizički aktivna, jer tako podstiče rast i razvoj kostiju. Predstavljamo vam namirnice koje poseduju najviše neophodnih sastojaka za zdrave i čvrste kosti.



Brokoli

Obilje minerala, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i gvožđa, svrstava ga na vrh top-liste namirnica za očuvanje zdravlja kostiju, ali i zdravlja generalno. Prilikom pripreme, brokoli treba kuvati u ključaloj slanoj vodi, najduže pet do šest minuta. Na taj način sačuvaće se većina korisnih sastojaka, kao i hrskav i lep ukus.

Susam

Susam (Sesamum indicum) predstavlja jedan od najkorisnijih dodataka u ishrani protiv osteoporoze, dok se susamovo ulje smatra izuzetno kvalitetnim, pa se često koristi kao zamena za maslinovo.

U velikim količinama prisutan je i izuzetno važan kalcijum, mangan, bakar, magnezijum i selen. Za osobe koje nemaju u organizmu dovoljno kalcijuma, susam je pravi izbor. Dovoljno je jednu supenu kašiku ovog semena potopiti u 0,5 decilitra jogurta i ostaviti da prenoći. Ujutru sve treba pojesti na prazan stomak, a postupak ponavljati u kontinuitetu.

Izvor: kucnilekar.com

0 komentari:

Objavi komentar