petak, 1. travnja 2016.

POGLEDAJTE UPUTE ZA UZGAJANJE I ODRŽAVANJE ALOE VERE U VAŠEM DOMU I NJENA LJEKOVITA SVOJSTVA!

Aloe vera je čudesna biljka, a njene dobrobiti za zdravlje su mnogobrojne. Nisu bez razloga ovu biljku tokom vjekova nazivali “čudesnom biljkom”, “rajskim blagoslovom”, “eliksirom života” i “biljkom života”. Možete je uzgajati i u kući, u nastavku članka donosimo vam upute kako održavati biljku aloe vere i njena ljekovita svojstva.


Kako održavati biljku aloe veru
Održavanje ove biljke ponajviše ovisi o jednoj stvari. A to je toplina. Kada je soba u kojoj držite na 20 stupnjeva, biljka ne bi trebala imati problema i početi će se razvijati odnosno cvasti. Biljka također u svome rastu ima i stadij mirovanja od 3 tjedna, i tada soba mora biti na temperaturi od 10 stupnjeva. Biljka također mora imati i dosta svjetlosti, pa ako ne može dobiti prirodnu svjetlost, možete napraviti razne lampe koje će joj pomoći da se razvija. Isto tako morate voditi računa o zalijevanju ove biljke. Ova biljka ima vrlo delikatne listove koji su jako oštri. Njih lagano pošpricajte i utrljajte maramicom. Biljku zalijevajte ovisno o njenoj veličini i o tome koliko raste. Ako vidite da su listovi počeli dobivati neku bjelkastu boju onda nešto krivo radite. Ako se to dogodi provjerite sve što radite, i ako neki korak krivo radite ispravite ga. Isto tako vam se može dogoditi i da se listovi jednostavno osuše. To bi značilo da vam biljka nema dovoljno svjetlosti, pa i to morate promijeniti.

 
Ljekovita svojstva aloe vere:

List aloe vere sadrži preko 240 hranljivih i ljekovitih sastojaka, uključujući vitamine, minerale, enzime, šećere, lignin, saponine, sterole, aminokiseline, salicilnu kiselinu itd. Nijedan drugi prirodni proizvod ne sadrži toliko sastojaka blagotvornih za zdravlje.

Kroz istoriju su mnoge poznate osobe i ljekari koristili aloe veru. Lišće aloe vere sadrži gorkastu žutu tekućinu – aloe vera gel, koji posjeduje čudesna svojstva.

Ranije su ljekovita svojstva aloe vere smatrali tajnom. Danas naučna istraživanja razotkrivaju bogati hemijski sastav biljke koji objašnjava njena izvanredna svojstva.

Sok aloe vere sadrži oko 240 hranljivih i ljekovitih sastojaka: vitamine A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E, folnu kiselinu, minerale kalcijuj, kalijum, magnezijum, gvožđe, aminokiseline, enzime, saponine itd.

Djelovanje

Poznato je da aloe vera čudesno djeluje na kožu: pomaže kod opeklina, uboda insekata, alergijskog osipa, akni, ranica, ekcema itd.

Ova izuzetna biljka spriječava rast bakterija i gljivica i ubrzava regeneraciju ćelija. Upravo zbog toga aloe tako uspješno sprečava kožne probleme i ubrzava proces zarastanja rana. Ali, možda do sada niste znali da se aloe vera može koristiti i unutrašnje. Ova biljka ima široki spektar djelovanja, zbog toga se primjenjuje za liječenje i prevenciju mnogih bolesti.

Aloe vera je jedno od “otkrića” moderne medicine. U zadnjih nekoliko godina nauka je potvrdila, čak i proširila mnoge tvrdnje o ljekovitosti ove biljke.

15 ljekovitih svojstava aloe vere:

pomaže kod kolitisa, dijareje, zatvora i sindroma iritabilnog kolona,
reguliše probavu i kiselost želuca, pomaže kod žgaravice i bolova u trbuhu,
čisti krv, uklanja štetne i otrovne supstance iz organizma,
reguliše nivo šećera u krvi,
ubrzava rad metabolizma i pomaže kod mršavljenja,
poboljšava cirkulaciju,
ubrzava proces zarastanja tkiva,
reguliše krvni pritisak i spriječava bolesti krvnih sudova,
jača imunitet,
spriječava rast ćelija tumora,
smanjuje upale i otekline,
ublažava simptome astme i alergije,
pomaže kod očnih bolesti: mrene, trahoma, glaukoma, upale rožnice itd,
uništava viruse, bakterije, gljivice i parazite,
pomaže kod odvikavanja od pušenja, alkohola i droga

0 komentari:

Objavi komentar