subota, 2. travnja 2016.

Patlidžan i sva njegova ljekovita svojstava

491a35e5270c437b7ec7803aa714d87d_header








Patlidžan se uzgaja širom sveta i smatra se jednom od najzdravijih namirnica. Poprilično ga je lako uzgajati jer se prilagođava gotovo svim klimatskim uslovima. Ovo je jedna od namirnica koja ne sadrži visok nivo pesticida, pa njegove zdravstvene prednosti zaista dolaze do izražaja.



Moćna antioksidacijska svojstva

Patlidžan sadrži fitonutrijente koji mu daju prepoznatljivu ljubičastu boju. Patlidžan može smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka i srčanog udara. Takođe može sprečiti oštećenja DNK i usporiti proces starenja.

Prevencija raka

Istraživanja su pokazala da patlidžan ima odlično antikancerogeno delovanje. Jedno istraživanje je pokazalo da smanjuje dotok krvi i hranjivih materija ćelijama raka i na taj način značajno otežava njihovo širenje.

Zaštita mozga

Istraživanja sprovedena na laboratorijskim miševima pokazuju da patlidžan može zaštititi ćelije mozga od štete koju uzrokuju slobodni radikali. Slobodni radikali mogu povećati rizik od nastanka kancerogenih ćelija i poremećaja pamćenja.

Nizak glihemijski indeks

Patlidžan ima nizak glihemijski indeks. To znači da neće da uzrokuje nagle promene kod nivoa šećera u krvi. Ovo povrće je odlično za svakodnevnu ishranu svih ljudi, a naročito dijabetičara jer može olakšati kontrolu nivoa šećera u krvi.

Pospešuje mršavljenje

Patlidžan sadrži jako malo kalorija i odličan je za gubitak kilograma. Odličan je izvor vlakana, pa će ubrzati proces stvaranja osećaja sitosti. Takođe, sačinjen je od velikog postotka vode, a to znači da je dobra hidratacija celog tela.



Sadrži malo ugljenihidrata i masti

Patlidžan sadrži jako malo ugljenihidrata i masti. Ali zapamtite da dodavanjem ulja, sira ili jaja, patlidžan više nije niskokaloričan obrok. Ako želite izgubiti suvišne kilograme, svakako pripazite uz koje namirnice pripremate patlidžan.

Smanjuje hroničnu upalu u telu

S obzirom da sadrži moćne antioksidante, patlidžan pomaže kod smanjenja hronične upale u telu i ublažuje simptome bolesti kao što je artritis. Istraživanja su pokazala da hronična upala u telu može povećati rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta raka.

Snižava holesterol i krvni pritisak

Istraživanja sprovedena na laboratorijskim miševima su pokazala da sok od patlidžana značajno smanjuje holesterol. Takođe, pokazalo se da sok od patlidžana opušta arterije i na taj način snižava krvni pritisak.

Odličan je izvor gvožđa

Gvožđe je važno za svaku telesnu funkciju, ali previše gvožđa može da uzrokuje previsok nivo holesterola i oštećenja zglobova. Patlidžan će vašem telu osigurati onoliko gvožđa koliko mu zaista i treba, bez ikakvog rizika od nastanka oštećenja telesnih funkcija.

Izvor: kucnilekar.com

0 komentari:

Objavi komentar