subota, 2. travnja 2016.

Mekinje najbolji lek za probavu,gastritis…

mekinje-slika-48405115







Pšenične mekinje su prvenstveno kvalitetna i ukusna namirnica



Lekovita svojstva potiču od toga što sadrže vlakna, bogate su celulozom, mineralima (gvoždje, fosfor, magnezijum ) i vitaminima. Pšenične mekinje sadrže 43 do 44% sirovih biljnih vlakana, najviše celuloze, koja je nerastorljiva.

Dijetalna vlakna moraju biti obavezan deo zdrave ishrane jer daju mnogo blagotvornih efekata po zdravlje kao što su:

– Normalizuju rad i zdravlje creva, blagotvorne su za želudac, dobre su za probavu
– Pomažu u borbi protiv zatvora, ubrzavaju metabolizam
– Smanjuju nivo šećera i holesterol u krvi
– Korisne su za borbu protiv gorušice i protiv kiseline
– Pružaju duži osećaj sitosti pa su korisne za mršavljenje i održavanje telesne težine
– Vlakna pšeničnih mekinja ubrzavaju prolazak sadržaja kroz creva. Lekovit učinak postiže se dnevnim unosom od najmanje 10 grama vlakana pšeničnih mekinja. Mogu se mešati sa jogurtom ili mlekom , voćnim sokovima…

Zdravstvena prednost pšenice

Brojna istraživanja su potvrdila važnost celih zrna žitarica u odnosu na one prerađene. Prema jednom od njih, žene koje su jele hranu napravljenu od celih zrna žitarica, imaju manju telesnu težinu od onih koje jedu rafinisane obrađene žitarice. Dijabetes i bolesti kardiovaskularnog sistema takođe su češći kod osoba koje se radije hrane prerađenim žitaricama.

Hrana bogata dijetalnim vlaknima kao što su pšenične mekinje, pomaže u smanjenju žučnih kamenaca jer kontroliše izlučivanje žučnih kiselina (prevelike količine pogoduju razvoju kamenaca), povećava osetljivost insulina i snižava nivo triglicerida u krvi.



Pšenične mekinje smanjuju rizik od pojave kancera

Pšenične mekinje imaju laksativno delovanje pa se često preporučuju kod obolenja kao što je divertikularna upala debelog creva. Hrana bogata vlaknima takođe će smanjiti rizik od pojave raka dojke.

Jedan broj istraživanja pokazao je da je antioksidativna aktivnost i moć fenola iz celih žitarica veoma slična onoj u voću i povrću. Antioksidanti štite organizam od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Obroci koji sadrže pšenične mekinje i namirnice od celih zrna žitarica, svakodnevno se preporučuju posebno ženama u menopauzi koje pate od visokog holesterola, povišenog krvnog pritiska, i od ostalih bolesti kardiovaskularnog sistema. Ovakvim obrocima, može se usporiti razvoj ateroskleroze i sužavanje arterija. Jedinjenja kao što su polinezasićene masne kiseline, oligosaharidi, biljni steroli i stanoli i saponini iz pšenice, takođe mogu da utiču na smanjen rizik od bolesti srca i krvnih sudova.

Mekinje od pšenice pokazale su delovanje koje sprečava rak debelog creva. Smanjuju nivo žučnih kiselina i bakterijskih enzima u stolici za koje se smatra da podstiču ovaj tip kancera.

Izvor: kucnilekar.com

0 komentari:

Objavi komentar