četvrtak, 25. veljače 2016.

Ukus zaista poseban: Evo kako da napravite odličan domaći zdravi sok od zove (Recepti)

sok-od-bazge-46e2ca32ca2c55ce511ac056808f033d_header


VAZNA NAPOMENA:ne djeluje svaki prirodan lijek isto na svaku osobu,kod nekog je ucinkovit i pomogne mu u potpunosti  da se izlijeci ,a takode ima slucajeva da nekim osobama ne pomaze sve to zavisi od organizma osobe.Zato podijelite sa nama iskustvo ako ste pokusali sa konzumiranjem nekog lijeka tako cemo utvrditi kolika je stvarna ucinkovitost datog lijeka,a samim tim vasi pozitivni komentari ce ohrabriti i druge ljude da pokusaju sa prirodnim lijekovima rijesiti svoje probleme


Zova (Sambucus nigra) je biljka specifičnog mirisa i oblika cvjetova, uz to i vrlo ljekovita. Svi njeni dijelovi, i korjen i cvijet i plod čuvaju zdravlje i vitalnost, pa nije loše da je ima u svakoj kući.Mladi izdanci i mladi listovi beru se u proljeće, cvjetovi za vrijeme cvjetanja u maju i junu, plodovi nakon dozrijevanja, a kora od februara do novembra.

Sastojci:

– Oko 25 komada lijepo pracvalih cvjetova zove
– 4 kg sitnog šećera
– 125 grama limunove kiseline (po mogućnosti u kristalnom prahu)Priprema:

Isprati cvjetove zove u vodi, a potom ih potopiti u 4 litre vode i ostaviti 24 sata da stoji. Sutradan procijediti i dodati u vodu 4 kg šećera i 125g limunove kiseline, potom dobro promiješati da se šećer rastvori. Ako ne postignete odmah rastvaranje šećera možete nakon nekoliko sati ponovo izmiješati. Ostavite tako jos 24 sata da odstoji i sirup je gotov. Razblažite sa vodom po želji i imajte zdravo piće za sebe i goste. Sok čuvajte u tamno staklenim bocama u tamnoj prostoriji gdje nije puno toplo.

Izvor: Namirnice.ba

0 komentari:

Objavi komentar