četvrtak, 25. veljače 2016.

HAJEVA DIJETA: TOPI KILOGRAME I OTKLANJA STRES



VAZNA NAPOMENA:ne djeluje svaki prirodan lijek isto na svaku osobu,kod nekog je ucinkovit i pomogne mu u potpunosti  da se izlijeci ,a takode ima slucajeva da nekim osobama ne pomaze sve to zavisi od organizma osobe.Zato podijelite sa nama iskustvo ako ste pokusali sa konzumiranjem nekog lijeka tako cemo utvrditi kolika je stvarna ucinkovitost datog lijeka,a samim tim vasi pozitivni komentari ce ohrabriti i druge ljude da pokusaju sa prirodnim lijekovima rijesiti svoje probleme






Hajeva dijeta, osim smanjenja tjelesne težine i postizanja boljeg izgleda i porasta samopouzdanja je korisna i kod suzbijanja stresa, ubrzava oporavak od bolesti, povećava jakost i izdržljivost, a takođe je korisna za ljude koji su bolovali od raka jer pruža duševni mir i vraća snagu



Hajeva dijeta ime je dobila po slavnom američkom hirurgu Williamu Howardu Hayu, koji je u dobi od 40 godina morao prestati sa radom zbog zdravstvenih tegoba. Imao je 100 kilograma i takve probleme sa srcem, visokim krvnim pritiskom i bubrezima da doktori nisu vjerovali da će preživjeti. Spas je potražio u učenju prvih američkih naturopata, te je počeo jesti isključivo osnovne namirnice, svježe žitarice, svježe meso i ribu. Za samo tri mjeseca izgubio je devetnaest kilograma i ozdravio, da bi se nakon godinu
dana vratio aktivnom životu.



Tri glavna principa Hayeve dijete su pravilno kombiniranje namirnica, to jest nemiješanje bjelančevina i ugljikohidrata, izbacivanje prerađene hrane poput bijelog brašna i bijelog šećera, te konzumiranje barem 50 posto svježeg voća i povrća.
Prema Hajevoj dijeti postoje tri vrste obroka: škrobni, bjelančevinski i lužnati, i svakog dana bi se trebao pojesti barem jedan iz svake grupe, uz međuobroke od neutralnih namirnica.
Hajeva dijeta, osim smanjenja tjelesne težine i postizanja boljeg izgleda i porasta samopouzdanja je korisna i kod suzbijanja stresa, ubrzava oporavak od bolesti, povećava jakost i izdržljivost, a takođe je korisna za ljude koji su bolovali od raka jer pruža duševni mir i vraća snagu.
Osnovna pravila Hajeve dijete
X Ne jesti ugljikohidrate sa proteinima i kiselim voćem u istom obroku.
X Hraniti se povrćem, salatama i voćem kao glavnim dijelom dijete.
X Jesti proteine, škrob i masnoću u malim količinama.
X Jesti samo cjelovite žitarice, neprerađeni škrob, isključujući rafiniranu te prerađenu hranu poput bijelog brašna, bijelog šećera i margarina.
X Poštivati razmak od 4 do 4 i pol sata između obroka različitih tipova.
X Povrće (osim krompira) ide uz svaki obrok. To se odnosi i na sve vrste salata.
X Konzumirati barem 50 % svježeg voća i povrća
Štetna “junk food” hrana
Hajeva dijeta sadrži takođe upute koja je to hrana štetna, odnosno “junk food”. Ta hrana postaje toksična ako se uzima u prevelikoj mjeri, a takođe može da stvori ovisnost. Štetne namirnice su:
X šećer i sva zaslađena hrana: keks, kolači, čokolada, sladoled
X bezalkoholna pića
X bijeli hljeb i bijelo brašno
X čips, slane zakuske
X margarin i visoko prerađeno jestivo ulje
X sva ostala visokoprerađena hrana
Mijenjanje kombinacija
Izbaciti Ubaciti
Sendvič s mesom Sendvič sa salatom
Voćna pita Kuhano voće
Mesna pita Pita od povrća
Pečeno meso i krompiri Meso sa pečenim pastrnjakom
Meso i pita od krompira Vegetarijanska pita od krompira
Tjestenina s mesom ili sirom Tjestenina s vegetarijanskim umakom
Meso s rižom Povrće s rižom
Makaroni sa sirom Cvjetača sa sirom
Sir i keks Jabuka i sir
Jaja na prepečencu Jaja s naribanim sirom
Riba s prženim krompirom Riba sa salatom
Hamburger u pecivu Vegeburger u pecivu
Kada se izbace nepravilne kombinacije hrane koje nepotrebno opterećuju probavu, automatski se poboljšava zdravlje, vitalnost i raspoloženje.

izvor:biljnaapoteka.info

0 komentari:

Objavi komentar