subota, 27. veljače 2016.

PREPOZNAJTE NA VRIJEME: Evo koji su SIMPTOMI masne jetre!

Jetra-e1409573547692-600x362

VAZNA NAPOMENA:ne djeluje svaki prirodan lijek isto na svaku osobu,kod nekog je ucinkovit i pomogne mu u potpunosti  da se izlijeci ,a takode ima slucajeva da nekim osobama ne pomaze sve to zavisi od organizma osobe.Zato podijelite sa nama iskustvo ako ste pokusali sa konzumiranjem nekog lijeka tako cemo utvrditi kolika je stvarna ucinkovitost datog lijeka,a samim tim vasi pozitivni komentari ce ohrabriti i druge ljude da pokusaju sa prirodnim lijekovima rijesiti svoje probleme








Jetra je jedan od najvažnijih organa u našem organizmu. Ona ima ulogu u razlaganju masti, održavanju šećera u krvi na optimalnom nivou, proizvodnji enzima i zadržavanju neophodnih vitamina, minerala i glikogena.




Nijedan drugi vitalni organ ne može da zameni jetru.

Povišen krvni pritisak, nadimanje, zamor ili visoki nivo holesterola su neki od pokazatelja koji nam govore dve stvari: da je došlo do preopterećenja jetre i poremećaja metabolizma masti.

Minimalna količina masti neće da izazove nikakve posledice. S druge strane, ako postoji 5-10% masti po masi jetre, to znači da je reč o steatozi, oboljenju koje je poznato i pod nazivom masna jetra. Ona može nastati i kao posledica alkoholizma.

Simptomi masne jetre

Često je nazivaju i „tihom bolesti“ i to zbog toga što su njeni simptomi jedva primetni. U većini slučajeva, potrebne su godine dok se ne primeti.

Ukoliko se ona razvije, možete da dobijete netipične simptome, kao što su mučnina, slabost, gubitak apetita, konfuznost i problemi sa koncentracijom.

Takođe, može da dođe do pojave bola u centralnom ili gornjem delu abdomena, pojave tamnih mrlja na koži (najčešće na donjem delu ruku) kao i do uvećanja jetre.



Kod alkoholičara, ovi simptomi se pogoršavaju kontinuiranim konzumiranjem alkohola. Masna jetra može da se otkrije, pa čak i da se sprečiti njeno nastajanje kod osoba koje ne konzumiraju alkohol.

Lečenje

Ne postoji lek za masnu jetru; postoji samo tretman za prevenciju ili redukciju i kontrolisanje oboljenja. Nakon otkrivanja oboljenja, potrebno je odmah prestati sa konzumiranjem alkohola. Takođe, gojazne osobe bi morale što pre da smanje telesnu težinu. Redovno vežbanje, pravilna ishrana i fizička aktivnost mogu da pomognu u poboljšanju stanja.

Pored smanjenja unosa kalorija, potrebno je smanjiti i unos svih prerađenih namirnica koje sadrže ugljene hidrate, kao što su beli hleb, krompir, testenina, šećer, kukuruz i trans masti. Margarin, puter, pavlaka za kuhanje i jela pripremljena na ulju stvari su koje morate da ostavite. Takođe, bilo bi i više nego poželjno da izbegavate korišćenje nepotrebnih lekova odnosno lekova bez kojih možete.

Na kraju, ukoliko imate problem sa masnom jetrom, travari preporučuju i čaj koji može da pomogne u kontrolisanju oboljenja.

Potrebni su vam sledeći sastojci:

– dve kašike iseckanog korena maslačka
– 200 ml vode

Koren maslačka prelijte ključalom vodom, pokrijte i ostavite da odstoji dvadeset minuta. Nakon toga ga procedite i pijte.

Čaj pijte ujutro i uveče.

Izvor: Minimagazin.info

0 komentari:

Objavi komentar