utorak, 1. prosinca 2015.

MINI PRHKE SAVIJAČE















Jedno tijesto za tri  file od rogača, maka, oraha..za  nadolazeće blagdane..Uz klasičnu orahnjaču i ove male mini savijače volim da se nađu na blagdanskom stolu.. Recept osnovni je iz bakine bilježnice i ona je radila sa orasima i makom, ja sam dodala i jednu štrucu sa rogačima...

Sastojci
50 dag oštrog brašna Podravka (ili pola glatkog,pola oštrog)
15 dag masti (ili 25 dag maslaca, margarina)
10 dag šečera u prahu
4 žlice kiselog vrhnja
3 žumanjka i mrvica SOLI
1 prašak za pecivo + 1vanilin šečer (ili ekstrakt*)

 
rinbana limunova korica

za FILU od ROGAČA (jedna štruca)
10 dag rogača
5 dag šečera u prahu
1 dcl vrućeg mljeka
1 mala žličica ruma ili likera by Brocka od rogača
1 vanilin šečer ili ekstrakt vanilije*
prstohvat cimeta i malo kardamoma
1 jabuka naribana za sočnost
1 žlica pekmeza i može i malo meda
1 bjelanjak + mic soli

za FILU od ORAHA (jedna štruca)
10 dag oraha

 
10 dag šečera
1 dcl mljeka vručeg za pofuriti
naribana limunova kora
1 žlica ruma
1 vanilin šećer ili ekstrakt vanilije*
1 bjelanjak + mic soli
1 naribanna manja jabuka,
1 žlica pekmeza

za FILU od MAKA
10 dag maka mljevenog
1 dcl mljeka vručeg za pofuriti
5 dag šečera
1 žlica ruma
1 vanilin šećer ili ekstrakt vanilije*
grožđice po želji
malo naribane jabuke dio od gornjih fila..
1 bjelanjak + mic soli
U file ako imam dodam i meda tekućeg ako imam

FILA OD PEKMEZA
ili samo nafilajte pekmezom , dodajte razmrvljeni koji keks
cimeza, vanilije ili malo kardamoma, klinčića

Priprema
1.
TIJESTO: U prosijano (40 dag  a 10 dag ostavimo poslje za razvaljati štruce) brašno  oštro (ili mješajte pola oštrog a pola glatkog) sa praškom za pecivo, dodajte  mast ili maslac margarin , žumanjke šečer  i ostale sastojke, te  umijesite gipko i glatko tijesto. Ostavite ga ili preko noći  na hladnom mjestu (frižider) da odstoji ili  bar cca  1sat .
Nakon toga tjesto razdjelite na tri loptice..za svaki fil (rogač mak ili orahe..) Ako želite samo jednu filu onda sastojke povecajte.. Ovo su sastojci  svake file za po za jednu štrucu ili poduplajte, pa napravite npr. sa 20 dag oraha  sve tri ili dvije malo veće štruce..
Razvaljajte tijesto koje je  podijeljeno u tri loptice. Prvi dio tijesta razvaljajte na brašnom (onih 10 dag ostavljenih)  posutoj podlozi, inafilajte  sa ohlađenom filom ..Zavijte lagano u savijaču kao rolat.. Svaku malo izbodite sa vilicom na par mjesta..
Pecite na 180°C   oko 30 minuta..  Ohlađene pospite šećerom u prahu   Pećnicu lagano ugrijte prethodno ( kad je prašak za pecivo uvijek prethodno ugrijati pećnicu).. nekad  a rijetko je to (ako stavim u upreviše zagrijanu pećnicu) zna mi malo popucati gore...no pospem šečerom u prahu i ne vidi se.
Recept je iz bakine bilježnice  sa nekim mojim dodacima...
2.
FILA od ROGAČA:
Mljeveni rogač, šećer i limunovu koricu naribanu  prelijte kipućim mlijekom. Umiješajte  ostale sastojke.. jabuku  naribanu i sok dodam jer daje svježinu i saftnost kolaču..
Od posoljenog bjelanjka istucite snijeg i lagano ga umiješajte u hladni nadjev
3.
FILA od MAKA:
 Mljeko prokuhati sa šečerom i preliti preko maka, dodati sve  ostale sastojke i još jednom prokuhati. Zatim dodati malo naribane jabuke i marmelade..
Od posoljenog bjelanjka istucite snijeg i lagano ga umiješajte u hladni nadjev..
Ako dodajete grožđice  nek odstoje natoplene u rumu..
4.
FILA od ORAHA:
Sve isto kao i kod nadjeva od maka  samo  orahe  i šečer prokuhati i prelit preko oraha..
Od posoljenog bjelanjka istucite snijeg i lagano ga umiješajte u hladni nadjev.

Ovisno o tome koliko su sitno - krupno samljeveni, mak ili rogač mogu upiti manje ili više mlijeka. Ako su krupno samljeveni upiju više mlijeka.
Dakle, ako je nadjev čvrst, suh i ne da se razmazivati po tijestu treba mu dodati još mlijeka  i malo pekmeza naribane jabuke za safnost i svježinu nadjeva.  Na tijesto koje izbockamo vilicom razmažemo ohlađeni nadjev i savijemo...
5.
 FILA- NADJEV od  PEKMEZA
Ako  želite na brzinu  prhku savijaču a nemate sastojke  stavite marmeladu  čvrstu ili džem od šljiva u koji stavite malo razlomljenog keksa ili krušnih mrvica natoplenih rumom  ili likerom, ekstrakt od vanilije by DajanaD, malo   cimeta, kardamoma, klinčića već po vašem nahođenju.
* Ekstrakt  vanilije od DajanaD  mi je super  došao za blagdane, više ne kupujem odlična mi je zamjena   i  na kraju jeftinija za kolače..
6.
Ovdje ima RECEPT za klasičnu dizano tijesto  sa orasima..orajnča..makovnjača..pekmezovnica.. Može se puniti sirom ili jabukama..
Posluživanje
Uz cimet  volim dodati i malo kardamoma..super mi je.. Može se napraviti i jako malee  savijaće   pa onda podijelite na 6 loptica..ispadne 6 štruca, skroz male prave mini  savijače...

http://www.coolinarika.com/

0 komentari:

Objavi komentar