srijeda, 30. prosinca 2015.

Pomoću ovih 14 kuhinjskih lijekova sigurno ćete se bolje osjećati.




VAZNA NAPOMENA:ne djeluje svaki prirodan lijek isto na svaku osobu,kod nekog je ucinkovit i pomogne mu u potpunosti  da se izlijeci ,a takode ima slucajeva da nekim osobama ne pomaze sve to zavisi od organizma osobe.Zato podijelite sa nama iskustvo ako ste pokusali sa konzumiranjem nekog lijeka tako cemo utvrditi kolika je stvarna ucinkovitost datog lijeka,a samim tim vasi pozitivni komentari ce ohrabriti i druge ljude da pokusaju sa prirodnim lijekovima rijesiti svoje probleme.






Uznemireni ste i anksiozni?

Uzmite bananu. Kada ste previše napeti,

Posegnite za bananom koja sadrži samo 150 kalorija i 14 grama šećera, a u stanju je da vas napuni energijom i podigne vam nivo glukoze u krvi.

Pritom sadrži 30 odsto dnevnih potreba za vitaminom B6, koji podstiče lučenje serotonina, hormona koji umiruje nerve i stimuliše dobro raspoloženje.



Muči vas visok krvni pritisak?

Grickajte suvo grožđe. Pola šake suvog grožđa sadrži gram vlakana i 212 miligrama minerala potasijuma, koji uspešno snižava hipertenziju. Brojna istraživanja pokazala su da polifenoli iz grožđanih derivata kao što su suvo grožđe, vino ili sok čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova, istovremeno snižavajući krvni pritisak.

Patite od zatvora i nadutosti?

Popijte čašu jogurta. Čaša i po jogurta sa živom kulturom (korisnim bakterijama i gljivicama) poguraće hranu kroz vaš gastrointestinalni trakt. Korisne bakterije iz jogurta naročito olakšavaju varenje pasulja i mlečnih laktoza, koje mogu da izazovu gasove.

Izloženi ste riziku kamena u bubregu?

Zasladite se kajsijama. Četiri sušene kajsije sadrže dva grama vlakana, samo tri miligrama sodijuma i 325 miligrama potasijuma, a sve ove supstance sprečavaju nagomilavanje minerala iz urina i stvaranje kamenja kalcijum-oksalata (najčešći tip kamena u bubrezima).

Osećate mučninu?

Gucnite malo čaja od đumbira. Mnoga istraživanja otkrila su da Ďumbir u bilo kom obliku olakšava mučninu trudnicama, ali i onu koja se javlja u toku vožnje. Naučnici nisu saglasni oko toga koji sastojci Ďumbira potiskuju mučninu, ali se slažu u tome da je potpuno bezbedan za upotrebu i da ne izaziva nikakve neželjene efekte, kao što je slučaj sa klasičnim lekovima za mučninu.

Potišteni ste?

Otvorite konzervu tunjevine. Sto grama konzervirane bele tunjevine sadrži oko 800 miligrama omega-3 kiselina koje, kako tvrde stručnjaci, uspešno leče melanholiju i depresiju. Ukolike niste ljubitelj morske hrane, da biste se oraspoložili, grickajte Ďevrek. Samo 37 grama ugljenih hidrata obezbediće vam potrebnu dozu serotonina, zahvaljujući kojoj ćete se osećati bolj

Muče vas stomačne tegobe?

Dodajte bosiljak u salatu. Istraživanja pokazuju da eugenol, glavni sastojak bosiljka, otklanja bolove, mučninu, grčeve ili dijareju, jer uništava bakterije kao što su salmonela i listerija. Eugenol tako snažno deluje na probavni trakt da će grčevi nestati kao rukom odneseni. Iseckani sveži bosiljak možete dodati u sos i salatu.

Imate problem sa čirom na želucu?

Narendajte kupus. Jedno istraživanje iz 2002. godine pokazalo je da sulforafan, jedan od glavnih sastojaka kupusa, uništava bakteriju helicobakter pilori, glavnog izazivača čira na želucu i crevima, ali i sprečava rast već postojećeg čira na želucu. Sa samo 34 kalorije po porciji, kupus nas snabdeva sa čak 75 odsto dnevne doze vitamina C.

Ne možete da zaspite?

Večerajte ćuretinu. Porcija od 100 grama ćuretine sadrži skoro celu potrebnu dnevnu dozu triptofana (esencijalna amino-kiselina, pomaže produkciju serotonina i melatonina, hormona koji regulišu spavanje). Studije pokazuju da ljudi koji pate od nesanice imaju manjak triptofana u organizmu.

Previše kašljete?

Med rešava problem. Kako pokazuju studije na Pensilvanijskom državnom univerzitetu, dve kašičice gustog, tamnog meda mnogo efikasnije umiruju kašalj od standardnih sirupa. Antioksidanti i antimikrobne materije iz meda umiruju upaljeno i iritirano tkivo u grlu.

Muče vas hemoroidi?

Počastite se smokvama. Tri grama dragocenih vlakana iz četiri suve smokve pomoći će vam da imate meku i redovnu stolicu. Ako ih budete redovno jeli, nećete više imati problema sa hemoroidima. Smokve vam takođe obezbeđuju i 5 odsto dnevnih potreba kalijuma i 10 odsto mangana.

Osećate se umorno?

Popijte sok od pomorandže. Čaša soka od pomorandže sadrži optimalnu količinu voćnog šećera - fruktoze, dok vitamin C poništava štetno dejstvo slobodnih radikala i ima glavnu ulogu u metabolizmu gvožĎa koje pomaže telu da "upumpa" okrepljujući kiseonik u krvotok.

Iritira vas gorušica?

Popijte čaj od kamilice. Kamilica olakšava probleme sa varenjem, grčeve i gasove. Dve kašičice kamilice potopite u šolju vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji 20 minuta. Da biste se u potpunosti rešili gorušice, pijte nekoliko šolja kamilice na dan.

Imate gljivičnu infekciju?

Beli luk je rešenje. Beli luk sadrži esencijalna ulja koja sprečavaju rast gljivice kandida albikans, glavnog uzročnika vaginalne infekcije koja izaziva bol, svrab i pojačano lučenje sekreta. Nedavna istraživanja pokazuju da su majčina dušica, karanfilić, pa čak i pojedini sastojci pomorandže takoĎe efikasni fungicidi. Stavljajte beli luk u sosove, salate, prelive i marinade.
izvor:www.prirodni-lijek.com

0 komentari:

Objavi komentar