četvrtak, 17. prosinca 2015.

Korov koji pomaže u liječenju tuberkuloze, astme i bronhitisa



VAZNA NAPOMENA:ne djeluje svaki prirodan lijek isto na svaku osobu,kod nekog je ucinkovit i pomogne mu u potpunosti  da se izlijeci ,a takode ima slucajeva da nekim osobama ne pomaze sve to zavisi od organizma osobe.Zato podijelite sa nama iskustvo ako ste pokusali sa konzumiranjem nekog lijeka tako cemo utvrditi kolika je stvarna ucinkovitost datog lijeka,a samim tim vasi pozitivni komentari ce ohrabriti i druge ljude da pokusaju sa prirodnim lijekovima rijesiti svoje probleme.










Pripravak od mišjakinje je dobar za ispiranje očiju kod liječenja upale oka. Oblozi od mišjakinje umiruju reume i upale zglobova.

Biljka mišjakinja je poznata pod mnogobrojnim drugim, narodnim imenima, kao što su – crijevac, ptičja trava, mala mišjakinja, mišje uho, poljska mišjakinja… Narodno ime “crijevac” ova biljka dobiva po elastičnom končastom crijevu koje je dio starije biljke mišjakinje. Ime “ptičja” trava mišjakinja dobiva po pticama koje rado jedu njene sjemenke. Ova biljka je u narodu poznata kao svestran dar prirode koji – i liječi i krijepi i osvježava.

 
Invazivna vrsta korova

Mišjakinja je najpoznatija kao invazivna vrsta korova, a nažalost manje poznata kao ljekovita biljka i cijenjeno povrće u doba Rimskog carstva. Karakteristike ove biljke mogu se jako pametno iskoristiti i tako ju iz “neprijatelja” pretvoriti u “saveznika”.

Inače, mišjakinja je biljka životnog vijeka jedne do dvije godine. Raste kao korov po vrtovima, poljima, vinogradima, livadama, uz jarke, zidove… Obično dostigne visinu od 40 cm. Mišjakinja u svježem stanju opojno miriše na svježe klipove kukuruza. Okus je, doduše, prilično gorak.

Mišjakinja cvjeta od marta do oktobra. Englezi je nazivaju “kokošja hrana”. Latinsko ime roda potječe od riječi “stella”, što u prevodu znači “zvijezda”. Ovo ime mišjakinja je dobila zbog zvjezdastog oblika cvjetova.

Mlada biljka upotrebljava se za jelo tokom cijele godine, i to u obliku variva, odnosno špinata. Sjeme mišjakinje se upotrebljava i kao začin, te se prosipa po hljebu i pecivu. Mišjakinja se, svakako, može i sušiti. Najbolje je sušiti ju ljeti, i to na toplom i vjetrovitom mjestu.

Prirodni antiseptik

Mišjakinja je bogata bjelančevinama, ugljikohidratima, masnoćama, eteričnim uljem, oksalnom kiselinom, vitaminom C, kalijem, kalcijem, bakrom, magnezijem, željezom, i čime sve ne. Poznata je kao prirodni antiseptik, antireumatik, diuretik, laksativ, stimulans…

Mišjakinju možemo upotrebljavati tokom cijele godine, ne samo za jelo, već i za liječenje raznih bolesti. Tako se pokazala uspješnom u liječenju bolesti pluća i disajnih puteva, kao što su astma, tuberkuloza, bronhitis, kašalj, itd.

 
Mišjakinja je dobra i u liječenju bolesti bubrega i mjehura, želuca i crijeva, ali i kože. Ova biljka je, naime, pokazala veliki uspjeh u liječenju osipa, čireva, ozljeda, rana, ali i psorijaze, gnojnih rana. Nemali je broj iskustava koja svjedoče da je mišjakinja djelotovorna čak i kod raka kože.

Pripravak od mišjakinje je dobar i za ispiranje očiju kod liječenja upale oka, a oblozi umiruju reume i upale zglobova. Alfred Vogel, preminuli švicarski fitoterapeut i nutricionista, navodi da ne postoji bolji lijek od mišjakinje za liječenje dječijih grčeva.

RECEPTI

Univerzalni čaj

Uzeti 1 supenu kašiku usitnjene mišjakinje i 2 dcl vode. Vrućom vodom preliti bilje, poklopiti, pustiti da odstoji 15 minuta i procijediti. Piti 2-3 šolje dnevno, u malim gutljajima.

Svježi sok za oči i kožu

U omjeru soka i meda, 3:1, napravimo tekuću smjesu koju možemo nanositi u kapima u oko i na kožu.

Univerzalni čaj s ukuhanim medom

Uzeti 2 supene kašike mišjakinje, 3,5 dcl vode, 1,5 dcl vina i dvije supene kašike meda. Bilje prelijemo vodom i vinom, umiješamo med i stavimo da zakuha. Maketi s vatre da se poklopljeno 15 minuta hladi i procijediti. Piti u malim gutljajima tokom dana.

Prašak za kuhanje

Pravi se od sjemena koje usitnimo u mlinu za kafu. Upotrebljavati ga kao začin supama ili ga posipati po raznim jelima.

Varivo od mišjakinje kao špinat

Uzmite 600 g listića mišjakinje, 60 g maslaca ili margarina, 3 kašike brašna, 1 čehno bijelog luka, 5 dcl mlijeka, muškantni oraščić, so i biber. Mišjakinju očistite od suhih listića i stabljika, operite i stavite kuhati u malo vrele vode. Nakon nekoliko minuta vodu odlijte. Na rastopljenu masnoću stavite brašno, lagano ga zažutite i dodajte sitno nasjeckani bijeli luk. Kratko dinstajte, pa zalijte hladnim mlijekom. Uz stalno miješanje kuhajte pet minuta, naribajte malo muškantnog oraščića dodajte kuhanu mišjakinju, posolite i pobiberite, prokuhajte i maknite s vatre.

KONTRAINDIKACIJE: Nisu poznate, ali se trudnicama ne preporučuje konzumacija ove biljke.

Izvor: doznajemo.com

0 komentari:

Objavi komentar