srijeda, 23. prosinca 2015.

Kako rešiti problem hladnih ruku i nogu?

tumblr_static_tumblr_static_9syz7kkmb50k8go0wgswwws4g_1280-490x275


VAZNA NAPOMENA:ne djeluje svaki prirodan lijek isto na svaku osobu,kod nekog je ucinkovit i pomogne mu u potpunosti  da se izlijeci ,a takode ima slucajeva da nekim osobama ne pomaze sve to zavisi od organizma osobe.Zato podijelite sa nama iskustvo ako ste pokusali sa konzumiranjem nekog lijeka tako cemo utvrditi kolika je stvarna ucinkovitost datog lijeka,a samim tim vasi pozitivni komentari ce ohrabriti i druge ljude da pokusaju sa prirodnim lijekovima rijesiti svoje probleme.







Poremećaj krvne cirkulacije najčešće je posledica neke bolesti ili patološkog stanja, koji nisu uvek bezazleni. To mogu da budu nasleđe, stres, starenje, dijabetes, nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, deficit nekih hranljivih materija, poremećaj metabolizma masti, povišen krvni pritisak, gojaznost, ateroskleroza, problemi sa kičmom, upala vena, trudnoća…

Usporen protok krvi može izazvati pad koncentracije, vrtoglavicu, zaboravnost i trnjenje u rukama i nogama, a ako pored toga osoba oseća umor i lupanje srca, trebalo bi da proveri nivo gvožđa i hemoglobina jer se možda radi o anemiji. Na kraju, oslabljena cirkulacija može dovesti do stvaranja tromba u venama i izazvati infarkt srca ili mozga (šlog).

Da bi se utvrdio precizan uzrok poremećaja cirkulacije, neophodno je uraditi laboratorijsku analizu krvi, angiografiju, kolor dopler, magnetnu rezonancu, ultrazvuk ili neke druge testove, u zavisnosti od ostalih simptoma.

Kada se postavi dijagnoza, lekar prepisuje terapiju u koju se ponekad uvode i medikamenti protiv stvaranja krvnih ugrušaka, jedne od ozbiljnijih posledica oslabljene cirkulacije. Osim sintetičkih lekova, od velike pomoći mogu biti i biljni napici i oblozi koji će umnogome ublažiti ovaj problem.

Ruzmarin

U narodnoj medicini ruzmarin se najčešće koristi u vidu napitaka i obloga. Vino od ove biljke odlično je sredstvo za ubrzavanje protoka krvi, a priprema se na sledeći način: šaku listova ruzmarina preliti litrom domaćeg vina, mešavinu sipati u staklenu flašu i ostaviti da stoji nedelju dana uz svakodnevno mućkanje.

Osmog dana procediti i piti po rakijsku čašicu dnevno pre doručka i ručka. Čaj od ruzmarina može da se pije ili da se priprema kao oblog: 5 g listića ruzmarina kuvati dva minuta u 1,5 dl vode, pa procediti. Piti ujutro i uveče po jednu šoljicu. Ovim čajem može da se pokvasi lanena krpa, koja se potom obmota oko stopala i prekrije suvim toplim peškirom. Drži se pola sata uveče, pred spavanje.

Đumbir

Gingeroli iz đumbira proširuju arterije i tako poboljšavaju cirkulaciju i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Ova biljka delotvorno je sredstvo za smanjenje holesterola i triglicerida u krvi, a osim toga ublažava reumatske bolove, zagreva organizam, otklanja grčeve u mišićima i stimuliše funkciju jetre.

Čaj se pravi tako što se dve kafene kašičice svežeg ili kafena kašičica suvog đumbira prelije šoljom ključale vode, promeša i pusti da se malo prohladi. Pije se topao napitak, dva puta dnevno.

Hajdučka trava

Ova biljka poboljšava cirkulaciju i ima antitrombocidno dejstvo. Svež ekstrakt (sok) hajdučke trave odlično je sredstvo protiv proširenih vena, venskog zastoja i pritiska u glavi praćenog bolovima.

U slučaju loše cirkulacije uzima se tinktura koja se pravi po starom narodnom receptu: u litar domaće prepečenice staviti 100 g cvetova i listova hajdučke trave. Ostaviti da odstoji osam dana, uz svakodnevno mućkanje. Procediti u čistu flašu i piti tri puta dnevno pre jela po jednu kašičicu.

Beli luk

Osim što snižava nivo holesterola u krvi i visok krvni pritisak, prevenira nastanak krvnih ugrušaka (trombova) i sprečava razvoj ateroskleroze, beli luk širi krvne sudove i zagreva organizam. Kuvan sa kiselim povrćem, kao što je paradajz, oslobađa ahoin koji deluje protiv tromboze.

Tinktura: očistititi i izgnječiti u drvenom avanu 350 g belog luka, pa sipati u tamni stakleni sud i preliti sa 3 dl alkohola. Dobro zatvoriti i odložiti na hladno i mračno mesto, ali ne u frižider. Posle 10 dana propasirati talog, a zatim tinkturu procediti kroz četvorostruku gazu. Naredna tri dana tinktura treba da miruje na istom mestu i pod istim uslovima. Piti tri puta dnevno od pet do 25 kapi.

Izvor: Lekovito bilje
Foto: Tumblr

0 komentari:

Objavi komentar