utorak, 1. prosinca 2015.

Imate nedostatak željeza u krvi? Ovo je lijek za vas

šalica čaja













Kičica je ljekovita biljka a preporučuje se za poticanje apetita, kod nedovoljnog izlučivanja želučane kiseline, žučnih kamenaca, masne jetre, glavobolje, potištenosti, groznice i drugih bolesnih stanja.

Čaj od ove ljekovite biljke pomoći će vam kod nedostatka željeza.

Već je odavno poznata a opisuje se kao jednogodišnja ili dvogodišnja biljka koja je jako rasprostranjena kod nas. Najčešće je nalazimo po šumskim čistinama, brdskim livadama i obroncima te nizinskim livadama i pašnjacima. Kičica cvate od lipnja do rujna. Cvjetovi se otvaraju samo na jakom suncu, obično oko podneva.

U narodnoj medicini kičica je omiljeno sredstvo protiv želučanih tegoba jer gorke tvari iz te biljke potiču izlučivanje sline i želučanih sokova, a kičica potiče apetit, jača želudac, pospješuje probavu i pomaže protiv nadutosti te lijenosti želuca i crijeva. Jako je dobro sredstvo protiv upale sluznice želuca izazvane nedovoljnim izlučivanjem želučane kiseline, ali zato se ne preporučuje kod upale izazvane prekomjernim izlučivanjem želučane kiseline.

Pored svega spomenutog, kičica pospješuje bolji rad jetara i izlučivanje žuči pa tako pomaže i u slučaju da osoba boluje od žutice, žučnih kamenaca i masne jetre. Kičica se koristi protiv povišene temperature i groznice, smanjuje razinu mokraćne kiseline u krvi i pomaže protiv gihta. Omiljeno je sredstvo protiv kožnih tegoba, ponajprije osipa, pa crvenila i upale kože te nečiste i ljuskave kože, a može se koristiti i za čišćenje rana.



Kičica se najčešće koristi kao čaj, vino ili tinktura, a mnogi ljudi u svoja jela dodaju i sitno narezane, svježe listovi kičice. Gorke tvari koje sadrži kičica potiču izlučivanju želučanih sokova. Budući da pospješuje apetit, jača cijelo tijelo. Biljke koji potiču rad želuca treba koristiti drugačije nego one koji ga više smiruju i reguliraju.

Čajeve s gorkim tvarima (pa tako i kičicu) pijemo uvijek hladne, ne pijemo ga nakon jela, nego otprilike pola sata prije obroka. Treba početi djelovati prije nego što počnemo jesti kako bi se u želucu stvarali i izlučivali želučani sokovi.

Čajna mješavina koja će vam pomoći u slučaju manjka željeza u krvi – Pomiješajte 50 g kičice, 50 g listova pelina, 50 g listova koprive i 50 g šipka. Žlicu čajne mješavine prelijte šalicom hladne vode, zakuhajte i pokriveno ostavite da odstoji deset minuta. Čaj procijedite i zasladite medom. Ovaj čaj pijte od četiri do šest tjedana, i to dva puta na dan.

Tinktura od kičice za poticanje probave – Staklenu bocu napuni se do polovice povenutim listovima i cvjetovima kičice, zalije do vrha jakom rakijom, ostavi na toplome mjestu 6-8 tjedana, procijedi i spremi u tamnu bocu. Uzima se 2-3 puta na dan po 20 kapi. Djeluje na poticanje apetita i probave te snižava povišenu temperaturu.

Vino od kičice tradicionalni je lijek protiv reume i gihta – Pripremite 40 g kičice, litru bijelog vina, jednu mahunu vanilije i jedan limun. Usitnjenu suhu kičicu stavite u staklenku i prelijte vinom. Dodajte nasjeckanu mahunu vanilije i limun narezan na tanke ploške. Ostavite na toplome mjestu 8-10 dana. Procijedite i uzimajte 2-3 puta na dan po čašicu vina prije obroka.

Protiv glavobolje, groznice i potištenosti – Čaj se priprema od 20 g kičice koja se prelije s 2,5 dl kipuće vode. Pije se u gutljajima po 1 šalica tijekom dana ili pola šalice pola sata prije jela. Kura traje 2-4 tjedna. Ova čajna mješavina koristi se kod želučanih tegoba, protiv groznice, glavobolje i žučnih kamenaca.


Izvor: 24Sata

0 komentari:

Objavi komentar