utorak, 1. prosinca 2015.

DAR PRIRODE: Laneno seme kao lek i upotreba sa jogurtom i kefirom -















Zbog svojih benefita za zdravlje lan je postao deo nacionalne kuhinje Azije, Amerike i Afrike. Ova biljka ima veće nutritivne vrednosti i zdravstvene prednosti od bilo koje žitarice. Ima visok sadržaj alfa linoleinske kiseline, omega-3 masnih kiselina i lignana.

Ove supstance se bore protiv mnogih bolesti, među kojima su kardiovaskularne bolesti, upale, artritis, alergije, astma i dijabetes.

Lan takođe smanjuje rizik od raznih vrsta raka i unapređuje reproduktivno zdravlje kod žena. Takođe je bogat izvor vitamina i vlakana koji čuvaju zdravlje srca i creva. Lan takođe čuva zdravlje očiju, kože i kose.
Zdravstvene koristi lana

Neke od zdravstvenih prednosti koje ima ova biljka mogu poboljšati kvalitet ishrane. U nastavku slede neke od poznatih benefita lana za zdravlje:



Bogat izvor vitamina i minerala: Laneno seme ima visok sadržaj većine vitamina B kompleksa i vitamina E, kao i magnezijuma, kalijuma i gvožđa. Vitamin E je vrlo bitan za zdravu kožu i kosti. Kalijum čuva zdravlje nerava, dok je gvožđe značajan sastojak crvenih krvnih zrnaca, kao i mnogih enzima koji utiču na naš metabolizam.

Dobar izvor proteina: Seme lana je bogato dijetalnim proteinima i ima visok sadržaj amino kiselina. Količina proteina koja se nalazi u lanu je dovoljna da zadovolji potrebe našeg organizma za njima.

Ima visok sadržaj flavonoida: Laneno seme takođe sadrži flavonoide, naročito C-flavone i O-glikozide. Ova polifenolna jedinjenja sprečavaju peroksidaciju lipida, agregaciju trombocita i vaskularnu permeabilnost i krhkost, zbog čega smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Bogat omega-3 masnim kiselinama: Laneno seme je odličan izvor omega-3 masnih kiselina. Jedino riblje ulje sadrži veću koncentraciju ovih jedinjenja od lana. Omega-3 masne kiseline su najaktivniji agensi u borbi protiv upala u telu, koje su vodeći uzrok bolesti srca, astme, alergija, dijabetesa pa čak i nekih vrsta raka.

Visok sadržaj vlakana: Semenke lana sadrže obilje rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Rastvorljiva vlakna povoljno deluju na gastrointestinalne funkcije, dok nerastvorljiva čuvaju zdravlje srca i snižavaju nivo LDL holesterola u krvi. Zahvaljujući ovom svojstvu, lan održava normalne vrednosti šećera u krvi kod osoba koje pate od dijabetesa.

Prisustvo fitohemikalija: Fitohemikalije koje lan sadrži su veoma moćni antioksidansi koji sprečavaju nastanak raka i bore se protiv njega. Lan takođe sadrži obilje lignana koji se pretvaraju u hemikalije koje održavaju ravnotežu ženskih hormona u organizmu. Postoje dokazi da lignani unapređuju reproduktivno zdravlje, sprečavaju pojavu simptoma menopauze i ublažavaju posledice dijabetesa tipa 2.

Jača imunološki sistem: Alfa linoleinska kiselina i lignani u lanenom semenu pospešuju imuni odgovor organizma i deluju kao preventiva upalnih bolesti kao što su reumatoidni artritis, psorijaza i lupus.

Odličan za osobe koje drže dijetu: Laneno seme je osnovni sastojak mnogih dijeta jer drži pod kontrolom nivo šećera u krvi. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, vrlo je zasitan i sprečava unos suvišnih kalorija i prejedanje.

Ublažava simptome predmenopauze: Zahvaljujući činjenici dalignani, jedan od osnovnih sastojaka semena lana, imaju osobine estrogena, lan smanjuje rizik od razvoja osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti kod žena u menopauzi.

- See more at: http://www.narodnamedicina.info/index.php/2015/12/01/dar-prirode-laneno-seme-kao-lek-i-upotreba-sa-jogurtom-i-kefirom/#sthash.nd4obLLL.dpuf

0 komentari:

Objavi komentar