četvrtak, 3. ožujka 2016.

Ljekovite grickalice

orasasti







KIKIRIKI, BADEM, LJEŠNIK I DRUGO KOŠTUNJAVO VOĆE, u kombinaciji sa ljekovitim biljem, predstavljaju idealno pomoćno sredstvo u liječenju mnogih bolesti – dijabetesa, povišenog holesterola ali i probavnih, srčanih i disajnih tegoba.

orasasti

Popularne “grickalice” – kikiriki, lješnik, badem i orah – biološki su izuzetno vrijedne namirnice jer predstavljaju bogat izvor hranljivih materija i fitonutrijenata. Djeluju terapeutski i preventivno na brojna oboljenja, a u fitoterapiji se mogu koristiti samostalno ili u kombinaciji sa određenim ljekovitim biljkama što značajno povećava njihov blagotvorni efekat na organizam.

Kikiriki – dobar za srce i disajne organe

Zbog visokog sadržaja nezasićenih masnoća, kikiriki direktno doprinosi snižavanju nivoa holesterola u krvi, a u kombinaciji sa celerom dobija se izuzetno sredstvo za eliminaciju masnoća. Zajedno sa drugim biljkama upotrebljava se i za liječenje kašlja i smirivanja simptoma astme. Redovnom konzumacijom ovog ploda smanjuju se tegobe izazvane čirom na dvanaestopalačnom crijevu, a kikiriki djeluje preventivno i na oboljenja srca, poboljšava mentalne sposobnosti, pamćenje i koncentraciju.

Badem – melem za digestivni trakt

Badem je izuzetno hranljiv plod jer sadrži veliku količinu biljnih masti i važne oligoelemente kao što su kalijum, kalcijum, fosfor i sumpor. Badem ublažava simptome čitavog niza bolesti, a u terapeutske svrhe korisite se plod i ulje. Plod se koristi za liječenje bolesti digestivnog trakta, bubrega i pluća. Pored toga, u kombinaciji sa drugim biljkama pomaže u slučaju malokrvnosti, nesanice, bolova, kašlja i grčeva.

Badem i peršun

Istucati šaku očišćenih badema, dodati prstohvat svježih, isjeckanih listova peršuna, promješati da se sastojci sjedine i pojesti na prazan stomak. Ova mješavina ublažava bolove i grčeve u stomaku i želucu.

Lješnik – jača imunitet

Ovaj plod odlikuje optimalan odnos hranljivih materija – masti, bjelančevina i ugljenih hidrata, zbog čega je idealno sredstvo za jačanje organizma, posebno u kombinaciji sa medom. Pomaže bržem oporavku rekonvalescenata, oboljelima od reumatizma, rahitisa, anemije, a veoma je koristan i kao pomoćno ljekovito sredstvo u tretmanu ateroskleroze. Redovnom konzumacijom lješnika ubrzava se eliminacija pijeska iz bubrega i mokraćnih kanala, a ublažavaju se tegobe koje izazivaju astma i bronhitis.



Cvekla i lješnik

Skuhati cveklu, sitno je isjeckati i preliti šakom samljevenog lješnika. Promješati, dodati peršun i bijeli luk i pojesti odmah. Pomaže protiv ateroskleroze.

Orah – protiv kamenca u bubrezima

Plod oraha sadrži bjelančevine veoma slične onima u mesu i mlijeku, ali se proteini iz ovog ploda mnogo lakše apsorbuju i prerađuju u organizmu, pa je zato idealna hrana za osobe kojima je neophodan pojačan unos proteina. U fitoterapiji se koriste svi dijelovi oraha, posebno plod, a ova biljka ima veliki značaj u prevenciji i liječenju brojnih zdravstvenih problema. Pomaže dijabetičarima i oboljelima od skleroze, bolesti želuca, podstiče izbacivanje kamenaca iz bubrega i mokraćnih kanala.

Sir sa orahom

Isitniti šaku oraha, dodati 2 kašike mladog sira i dobro promješati, a potom staviti malo mirođije. Ovu smjesu jesti dva puta dnevno ukoliko imate problema sa jetrom, kao i za čišćenje organizma.

Mešavina smokava i oraha

Mješavinu jednake količine oraha i suhih smokava usitniti u blenderu. Uzimati po jednu kašiku više puta dnevno. Pomaže kod bolesti želuca.

Izvor: kuhinjica.rs

0 komentari:

Objavi komentar