ponedjeljak, 21. ožujka 2016.

ZAŠTO POČETI JUTRO MEDENOM VODOM? TOPI SALO, JAČA ORGANIZAM, ŠTITI BUBREGE, REGULIRA PROBAVU..

ZAŠTO POČETI JUTRO MEDENOM VODOM?   TOPI SALO, JAČA ORGANIZAM, ŠTITI BUBREGE, REGULIRA PROBAVU..









Svima su poznate korisne osobine meda, ali malo ko zna o koristi medene vode ili vode sa medom. Od davnina je upotrebljavana za oslobađanje od različitih bolesti i u kozmetičke svrhe. Jednostavno su je koristili kao ukusni „živi“ napitak na svim slavljima.

Dovoljno je da odmah ujutro, na prazan stomak, u čašu tople vode ubacite kašičicu meda, promiješate i popijete. Kako te djeluje na vaš organizam? Saznajte u nastavku.

1. Topljenje masnih naslaga
Medena voda vam može pomoći da eliminišete suvišne kilograme. Šećer koji med sadrži prirodnog je porijekla te je zdrav izvor kalorija. I ne samo to, on vam pomaže i da ne pokleknete iskušenju kada su u pitanju drugi slatki napici. Gazirani i drugi slatki sokovi prepuni su “praznih” kalorija, a eliminisanjem njihovog unosa brže eliminišete masne naslage. To se neće desiti preko noći, ali je u svakom slučaju dobro za vas na duge staze.

2. Bolja probava
Čaša mlake vode u kombinaciji sa kašičicom meda, ujutro na prazan želudac, pomaže vam da regulišete probavu. Antiseptička svojstva meda pomažu u ublažavanju kiseline u želucu istovremeno povećavajući proizvodnju crijevne sluzi. Napitak je “odgovoran” i za hidrataciju debelog crijeva. Sve pomenuto reguliše probavu te sprječava nastanak zatvora.


  3. Poboljšava imunitet
Med je fantastično prirodno sredstvo koje eliminiše bakterije. Prepun je enzima, vitamina i minerala koji su “na prvoj liniji fronta” u borbi protiv bakterija. U kombinaciji sa toplom vodom, pomenuta svojstva dodatno se pojačavaju.

4. Smanjuje alergije
Korištenjem lokalnog meda zapravo ćete prilagoditi organizam polenu koji se nalazi u vašem podneblju. Zauzvrat, to vam pomaže da smanjite osjetljivost na alergije životne sredine. Topla voda ovdje nije od presudnog značaja, ali je veoma bitna za hidrataciju.

5. Ublažava zapaljenje grla i kašalj
Medena voda vam može pomoći da ublažite bol i iritaciju grla, kao i da smanjite kašalj. Ona je mnogo bolja i djelotvornija od pastila te ne postoje nikakve nuspojave.


 


6. Uklanuja parasite u crijevima

Sve vrste parazita naseljene u digestivnom traktu čovjeka ne vole žutu boju. Ako ih zrazite zracima žute boje, oni će prestati da se razmnožavaju. Dešava se „sanacija“ crijeva, rastvaraju se naslage fekalija na crijevima.

Zato, u početku možete primijetiti uvećanje obima struka, ali to ne treba da vas plaši. Za to postoji jednostavno objašnjenje: fekalno kamenje (naslage) „bubri“, postaje mekše i počinje njihova evakuacija iz organizma.


  Počinje čišćenje cijelog organizma na ćelijskom nivou. Povećava se antibakterijsko, antivirusno i antigljivično dejstvo. Normalizuje se rad debelog crijeva. Konzumiranje medene vode je dobar način da se obnovi crijevna mikroflora i eliminše disbakterioza crijeva.

7. Nekontrolisano mokrenje
Prolazi i nekontrolisano noćno mokrenje. Med je higroskopičan, sakuplja vodu, tako da bubrezi i bešika preko noći nemaju opterećenje i odmaraju se.

8. Čisti lice
Sa medenom vodom brišite lice. Ona njeguje kožu, ostavljajući je baršunastom, svilenkastom i mekom. Ovo je odlična prirodna kozmetika sa medom, najstarija i najmodernija u isto vrijeme.

Kako pripremiti medenu vodu.
Jednu čajnu kaščicu meda promiješati u časi sirove mlake vode (obične vode iz kuhinjske česme).

Dobijamo 30%-ni rastvor meda, koji je po sastavu identičan krvnoj plazmi. Med u sirovoj vodi formira klasterno jedinjenje (struktuira vodu), sto povećava njena ljekovita svojstva. Naučno je dokazano da se medena voda brzo i potpuno apsorbuje u organizmu.

Medenu vodu u preventivne svrhe treba piti ujutru, na prazan želudac. Treba je popiti veoma brzo. Ovo je važno. Sfinkter (ventil) želuca odmah se otvara i voda dospijeva u crijeva, nakon čega se apsorbuje u krvotok.

Medena voda uobičajeno se pije ujutru, čim se probudite i uveče prije spavanja. Nemojte se plašiti da pijete vodu prije spavanja, ona sprječava pojavu otoka, zato što rasterećuje bubrege.
Vodu pijte uvijek svježe pripremljenu. Nikad je ne pravite unaprijed!

0 komentari:

Objavi komentar