petak, 18. ožujka 2016.

DIJABETES JE OPASNA BOLEST! Ukoliko imate ove simptome moguće je da ga imate a da i ne znate

dijabetes-600x250








Simptomi dijabetesa su često suptilni, ponekad i neprimjetni. Ako se ne liječi, dijabetes može da ima ozbiljne posljedice po zdravlje. Ukoliko se prepoznate u nekim od navedenih simptoma potrebno je da se obratite ljekaru.




Prema riječima dokrtorke opšte prakse, Nevenke Dimitrijević, redovna kontrola je jedini način da se ova bolest drži pod kontrolom. Rano otkrivanje je jedini put ka izlječenju.

– Kada govorimo o dijabetesu u pitanju je podmukla bolest koja ne daje znake, kada su simptomi već vidljivi to znači da je bolest u poodmakloj fazi. Dijabetes je posljedica komplikacija na krvnim sudovima mozga i nerava i brzo može dovesti do ozbiljnog stanja ili smrtnog ishoda.

Redovnim sistematskim pregledom je moguće otkriti dijabetes na vreme i pacijenta povrgnuti terapiji tabletama ili insulinskoj terapiji. Posebno treba obratiti pažnju i ići na češće kontrole ukoliko neko od članova porodice boluje od dijabetesa ili je imao infarkt ili šlog – rekla je Nevenka Dimitrijević.

PRETJERANA ŽEĐ

Prvi simptomi šećerne bolesti su učestalo mokrenje i pretjerana želja za unosom bilo koje vrste tečnosti. Ovo se događa kao posljedica viška šećera koji se nakuplja u krvi i ukoliko bubrezi ne mogu da apsorbuju glukozu dolazi do dehidracije i samim tim povećava se potreba za unosom tečnosti, što kasnije dovodi do čestog mokrenja.

GLAD

Preterana potreba za hranom je još jedan od znakova dijabetesa, a uzrokovana je promjenama nivoa šećera. Kada nivo šećera opada mi osjećamo glad i potrebu za glukozom kao izvorom energije.

UMOR I SLABOST

Osećaj iscrpljenosti je još jedan pokazatelj dijabetesa. Isto kao i kod pretjerane potrebe za hranom, dehidracija i nedostatak šećera u organizmu može da dovede do manjka energije usled čega ćete osećati konstantni premo i lako zamaranje.

GUBITAK TEŽINE



Nagle oscilacije u težini takođe spadaju pod moguće znakove i simptome dijabetesa. Kada gubite šećer kroz često mokrenje, možete da izgubite i kalorije.

ZAMAGLJEN VID

Simptomi ponekad mogu da uključuju i probleme s vidom. Visok nivo šećera u krvi povlači tečnost iz tkiva, uključujući i oči. Ukoliko se ne leči, dijabetes može izazvati trajno oštećenje vida.

ČESTE INFEKCIJE

Infekcije su češće ukoliko imate dijabetes. Kod žena najčešće su vaginalne infekcije.

TRNCI U RUKAMA I NOGAMA

Višak šećera u krvi može dovesti do oštećenja živaca. Ukoliko osećate trnce i gubitak osećaja u rukama i nogama, kao i bolno pečenje u rukama, nogama i stopalima vrijeme je da se javite ljekaru jer postoji bojazan da je u pitanju dijabetes.

OSJETLJIVI DESNI

Dijabetes može da oslabi sposobnost za borbu protiv bakterija čime je povećavan rizik od infekcije desni. Može doći do upale desni praćeno i gnojem, naročito ako imate infekcije desni pre nego što se dijabetes razvije.

PROBLEMI SA KOŽOM

Svrab, suha koža ili slaba cirkulacija, kao i mnogi drugi problemi, mogu biti znak dijabetesa. Tamnija koža na području vrata ili pazuha može biti znak otpornosti tijela na insulin i visok nivo šećera u krvi.

Ako primjetite neke od navedenih simptoma dijabetesa, obratite se svom ljekaru. Ranim otkivanjem dijabetesa moguće da se oboljenje drži pod kontolom uz zdrav i aktivan život.

0 komentari:

Objavi komentar