nedjelja, 27. ožujka 2016.

OVO JE RAZLOG ZAŠTO SE UVIJEK PROBUDITE USRED NOĆI( I KAKO DA TO ZAUSTAVITE)










Nesanica je jedan od najčešćih nuspojava modernog života. Ako je nesanica je ono što drži budnim noću, ovaj članak može dobro doći za vaše probleme. Korisni savjeti dajemo ovdje može značajno poboljšati kvalitetu sna.
Vaš bioritam je uglavnom pod kontrolom moćan hormon kortizol. Kada kortizola u organizmu su iz ravnoteže, vaše sveukupno zdravlje previše pati. Ono što se događa je tvoj nadbubrežne žlijezde, koji su zaduženi za održavanje vaše tjelesne težine, smanjuje svoj odgovor na stres, držeći svoj šećer u krvi pod kontrolom i regulišu svoj san, nastojati da povrati ravnotežu.

Uzroci nedostatka sna

Ako vaš sistem je zdrav i uravnotežen, zaspi nikada ne bi trebalo biti problem. Međutim, ako je vaš nivo kortizola povećava u popodnevnim i večernjim satima, osjećat ćete se umorno i pospano, ali ćete teško zaspati ili ako, verovatno ćete se probuditi oko 1 – 4 ujutro i biti u stanju da nastaviti spavanje.

Dva najčešća krivce nespavanja su visok nivo šećera u krvi i hronični stres, uključujući i stres na poslu, finansijama ili porodice. To se zove psihološki stres, za razliku od naglasiti da je fizički. Fizički stres uključuje:

 
neaktivnost,
unos toksina,
gledanje TV predugo,
nezdrava ishrana,
hormon neravnoteža.
Vrhovi dajemo ovdje su od velike koristi za poboljšanje kvalitete sna na duge staze:
Počnite postavljanjem redovnim ritmom spavanja. Na primjer, u krevet prije 23:00. i pokušaj da se to učini i probuditi u isto vrijeme svaki dan.
Povećajte svoje izlaganje dnevne svjetlosti u trajanju od najmanje 20 minuta dnevno. izlaganje suncu potiče vaš mozak da tajna hormona poput melatonina, koji je od suštinske važnosti za zdrav san, raspoloženje, i starenje.
Jedite 3 sata prije spavanja.
Većina dnevni unos pametnih ugljenih hidrata treba konzumirati u večernjim satima. Ako jedete vrlo malo kalorija ili hranjive tvari, vaš nivo kortizola će se povećati, što rezultira u vama probuditi noću.
Izbjegavajte bijeli kruh, brašno, riža, i krumpir za večeru.
Smanjite unos kofeina.
Izbjegavajte alkohol jer može prekinuti obrasce spavanja.
Da se stabilizuje svoj ritam spavanja, uzeti 3mg melatonina noću.
Kako bi smanjili stres, naravno, koristiti Ashwagandha, biljku koja podržava vaše tijelo u borbi protiv stresa.
Magnolia može učinkovito smanjiti nivo kortizola čime je pomogao vaše tijelo držati hormona stresa pod kontrolom.
Posljednje, ali ne i najmanje važno, zapišite stvari koje se osjećate anksiozno. Ako imate unapred plan za poslove za sljedeći dan, vi ćete značajno smanjiti brige i anksioznosti, što dovodi do boljeg sna.
Sna ne samo da utiče na produktivnost i kreativnost, ali i ometa vaše hormonalne funkcije. Ostala pitanja koja utiču na kvalitet sna uključuju:

intolerancije na hranu,
problemi štitnjače,
teških metala toksičnost,
menopauze,
fibromialgija,
hroničnog umora sindrom,

0 komentari:

Objavi komentar