srijeda, 30. ožujka 2016.

Izvor pitke vode u Nacionalnom parku “Kozara” kod Prijedora: PICINA VODA MIRI ZAVAĐENE PAROVE

Supruznici-Forić-I-kahva-je-sladja
“ Ova voda miri zavađene!” – kazaće vam oni koji su isprobali njezina ljekovita svojstva, a jedna od narodnih predaja veli kako je na mjestu izvora mlada i lijepa čobanica darovala ljubav naočitom neznancu, ostavila ovce i sa njim pobjegla u bijeli svijet odakle se nikada nije vratila.U okrilju Nacionalnog parka “Kozara” kod Prijedora ima preko stotinu izvora pitke vode, ali samo je jedan kome je narod kumovao “bezobrazno” ime “Picina voda”. Kako god nekome zvučalo, ali nije zalud tao nazvana.

Od davnina poznata je po svojim ljekovitim svojstvima i zbog svoje čudesne moći bila je i ostala mamac za zaljubljene i one koji “pate” od ljubavi. Što u zbilji što u šali, Prijedorčani znaju kazati kako nema boljeg recepta za očuvanje braka.

Šta veli legenda?

“ Ova voda miri zavađene!” – kazaće vam oni koji su isprobali njezina ljekovita svojstva, a jedna od narodnih predaja veli kako je na mjestu izvora mlada i lijepa čobanica darovala ljubav naočitom neznancu, ostavila ovce i sa njim pobjegla u bijeli svijet odakle se nikada nije vratila.

Bilo kako bilo, ali uz ovaj izvor “koji je do prije nekoliko godina klobučao i nije tekao kao danas iz česme”, oduvijek su se susretali i tajno voljeli mladi i stari parovi. Ili, kako bi to još neki bolje kazali: “Ko pihne ovu vodu ne mere iščekati mehki ležaj, trk pod prvo drvo, pa navali!”I kahva je slađa

Za starog dobrog Vahida Forića iz Kozarca, koji sa sa zakonitom Šefika hanumom živi 54 godine u sretnom braku, voda ima i druga ljekovita stvojstva. Uz osmijeh kazao je fotografu koji ga je “ovjekovječio” na česmi zajedno sa Šefika hanumom. – Čuo sam i ja za legendu da su se nekada davno tu voljeli neki ljubavnici i bilo je što je bilo. Ali voda je zdrava i ljekovita za probavu, otvara apetit za svemu što je lijepo, a bome, i kahva je slađa na ovoj pitkoj i mehkoj vodi. Dobra je, bezbeli, ma kako je god narod nazivao!”

Za legendu o “Picinoj vodi” čuo je i Draško Anđelić, turistički vodič u Nacionalnom parku „Kozara”. Zna i da je ta voda posebna.

– Zato smo tu uredili česmu, nadomak ulaza u park, napravili mjesto za odmor, čak i parking. Tu je tabla, tako da oni koji žele provjeriti moć vode, mogu je lako naći i probati – kaže Anđelić.

Izvor: aura.ba

0 komentari:

Objavi komentar