četvrtak, 3. ožujka 2016.

ISPROBANO: 5 recepata za zdravu kosu!

Pivo








Kosa vam nema sjaj i liči na sve drugo osim na ono na šta bi trebala? Ako ste isprobavali neke fabričke preparate, onda vjerovatno znate da nisu nimalo jeftini.

Pivo

S druge strane, ukoliko sami pokušate nešto da napravite, sigurno ćete proći jeftinije, a i znate sve sastojke koje ćete nanijeti na kosu. Da ne dužmo, pogledajte pet fantastičnih recepata koje možete sami napraviti. Isprobali smo, djeluju!

Tretman za regeneraciju kose

Recept koji će vam pomoći da kosa ne samo izgleda zdravije već i da bude ljepša i mekša. Potrebno vam je:

– 30 ml meda
– 15 ml maslinovog ulja
– 15 ml jabukovog sirćeta

Pomiješajte navedene sastojke i nanesite na mokru kosu (kosu samo pokvasite, nemojte je šamponirati). Nakon toga stavite kapu za tuširanje ili plastičnu kesu te kosu isperite vodom nakon pola sata do 45 minuta. Poslije toga je našamponirajte i nanesite regenerator, kao i obično.

Ispiranje pivom

Slad i hmelj koji se nalaze u pivu fantastični su za vašu kosu. Njihova “magija” će vašu kosu učiniti mekšom i manje sklonom zapetljavanju. Kako biste uklonili ostatke proizvoda koji oblažu dlake, potrebno je da pivu dodate jabukovo sirće. Pomenuta kombinacija će vašoj kosi dati fantastičan sjaj.

– 230 ml piva
– 60 ml jabukovog sirćeta.

Pomenute sastojke pomiješajte te ih nanesite na kosu, nakon šamponiranja i ispiranja vodom. Sačekajte pet minuta, kosu isperite mlakom vodom i nanesite regenerator.

Lijek za masnu kosu

Ako imate masnu kosu, onda vam je vjerovatno i teško da pronađete najbolje rješenje za dati problem. Činjenica da kosu morate prati svakodnevno može biti prilično frustrirajuća. Međutim, ne brinite, imamo rješenje:



– 60 ml jogurta
– 15 ml svježe cijeđenog soka od limuna
– 10 grama sode bikabone

Pomiješajte pomenute sastojke te dobijenu masku nanesite na kosu, posebno obraćajući pažnju na korijen. Isperite nakon pola sata. Masku ne nanositi više od jednom sedmično.

Banane

Osim što su preukusne i zdrave, banane su odlične i za vašu kosu. Zašto? One kosi vraćaju njen prirodni sjaj, zdrav izgled te kosa postaje mekana i lakša za “rukovanje”. Ukoliko vam je teško da kontrolišete kosu i ako ona često ima izgled kao da je “naelektrisana”, onda je sledeća maska baš za vas:

– dvije banane
– jedno bjelance
– 30 ml jogurta
– 30 ml maslinovog ulja
– 30 ml meda

Koristite što zrelije banane (potrebno je da ih izgnječite ili izmiksate u blenderu). U posebnoj posudi umutite bjelance. Dodajte bananama i onda dodajte i ostale sastojke. Dobro izmiješajte. Kosu perite kao i obično i onda nanesite masku. Temeljno je utrljajte. Stavite kapu za tuširanje te nakon pola sata isperite. Nanesite malu količinu šampona, kako biste blago oprali kosu i nakon toga isperite mlakom vodom.

Perut

Perut vam predstavlja problem i ta borba vam je već dosadila? Šamponi protiv peruti i nisu tako djelotvorni? Imamo odličan recept:

– 30 ml svježe cijeđenog soka od limuna
– 30 ml maslinovog ulja
– 30 ml vode

Utrljajte pomenute sastojke u vlažnu kosu, posebno obraćajući pažnju na vlasište. Nakon dvadesetak minuta isperite, nanesite šampon i opet isperite. Tretman ponavljati dva puta sedmično.

Izvor:: minimagazin.info

0 komentari:

Objavi komentar