nedjelja, 24. siječnja 2016.

Prirodni lijekovi od čuvarkuće – Recepti

cuvarkuca med glavna


VAZNA NAPOMENA:ne djeluje svaki prirodan lijek isto na svaku osobu,kod nekog je ucinkovit i pomogne mu u potpunosti  da se izlijeci ,a takode ima slucajeva da nekim osobama ne pomaze sve to zavisi od organizma osobe.Zato podijelite sa nama iskustvo ako ste pokusali sa konzumiranjem nekog lijeka tako cemo utvrditi kolika je stvarna ucinkovitost datog lijeka,a samim tim vasi pozitivni komentari ce ohrabriti i druge ljude da pokusaju sa prirodnim lijekovima rijesiti svoje probleme






U narodnoj medicini čuvarkuća se koristi zbog svojih anti-upalni i diuretski svojstva. Sadrži tanin, biljni sluz, ulja, smole, mravlju kisalinu i jabučnu kiselinu,. Također neke su studije potvrdile da sadrži flavonoide i ugljikohidrata. Čuvarkuća može se koristiti u obliku soka, obloga, masti ili čaja.
cuvarkuca med glavna
Čuvarkuća dobro poznata biljka koja se koristi (u obliku čaja) u liječenju rana, ispucale kože, čireva, hemoroida, čišćenje crijeva od parazita, upale grla ili dijabetes.

Ove prirodne lijekove možete napraviti od čuvarkuće i biti će vam od velike pomoći.

ČUVARKUĆA I MED – lijek za stomak (miome i ciste na maternici)
Listove čuvarkuće potrebno je samljeti i iscijediti sok u jednu posudu. Tada dodati sok u med i izmješati da se satojci sjedine. Tako napravljen med sa čuvarkućom potrebno je da se ostavi 7 dana da odstoji na toplom mjestu, poslje toga je med spreman za upotrebu.

Važna napomena – smjesu čuvarkuće i meda uzimati na gladan stomak prije jela po jednu kašiku, poslje uzimanja meda potrebno je dva sata da se ne konzumira ništa od hrane.

Sastojci:
• Med 1 kilogram
• Čuvarkuća 500 grama



Zimi zbog smanjene fizičke aktivnosti dolazi do povećanog zadržavanja štetnih materija u organizmu. Smesa od meda i čuvarkuće ubrzava metabolizam i čisti telo od svih štetnih materija. Upotreba ove smese posebno je blagotvorna posle obilnih gozbi i raznih proslava.

ČAJ OD ČUVARKUĆE
Sastojci:
• 2 kašičice listova čuvarkuće,
• 1 čaša vrele vode.

Listove čuvarkuće preliti čašom vrele vode i ostaviti da odstoji 2 sata. Procediti i piti po 1/4 čaše, 4 puta na dan, pre jela. Čaj pospešuje izlučivanje mokraće, a kod proliva zatvara. Pomaže kod jake menstruacije, krvave dizenterije i upale uha.

ČUVARKUĆA, LIMUN I MED – za hemoroide
Limun, koji ste prethodno dobro oprali, ubacite u vodu s jednom žličicom sode bikarbone i pustite da odstoji jedan sat. Potom ga dobro isperite i narežite na kriške, a zatim zajedno s 300 grama čistih listova čuvarkuće sameljite i procijedite kroz gazu. U tekućinu dodajte 750 grama livadskog meda i promiješajte drvenom žlicom. Svako jutro natašte uzmite jednu žlicu smjese (može se koristiti otprilike mjesec i pol dana, a smjesu je potrebno držati u hladnjaku).

0 komentari:

Objavi komentar