petak, 22. siječnja 2016.

Majčina dušica skoro lijek za sve

majcina dusica glavna


VAZNA NAPOMENA:ne djeluje svaki prirodan lijek isto na svaku osobu,kod nekog je ucinkovit i pomogne mu u potpunosti  da se izlijeci ,a takode ima slucajeva da nekim osobama ne pomaze sve to zavisi od organizma osobe.Zato podijelite sa nama iskustvo ako ste pokusali sa konzumiranjem nekog lijeka tako cemo utvrditi kolika je stvarna ucinkovitost datog lijeka,a samim tim vasi pozitivni komentari ce ohrabriti i druge ljude da pokusaju sa prirodnim lijekovima rijesiti svoje probleme







Majčina dušica je ljekovita biljka koja nema nijedan štetan, toksični sastojak, pa može piti bez vremenskog ograničenja, i u neograničenim količinama.
majcina dusica glavna
Poštovanje u narodu i široku primjenu u narodnoj medicini, majčina dušica je svojski zaslužila. Ova biljka nema nijedan štetan, toksični sastojak, pa može piti bez vremenskog ograničenja, i u neograničenim količinama. Poznata je i po nazivima: popovac, materka, tamjanika, divlji bosiljak, vreskovica.

Majčina dušica raste na sunčanim brežuljcima i padinama, po rubovima šuma, a često i na malim livadskim mravinjacima. Samo dvije žličice majčine dušice zadovoljava čak 20 posto dnevnih potreba organizma za željezom, a odličan je izvor i mangana – minerala koji poboljšava funkcioniranje mozga, održava zdravlje kostiju i kože, i potpomaže formiranje hrskavice. Potrebno joj je mnogo topline i sunca, zbog čega se dobro drži na kamenitim površinama, kao i na planinskim pašnjacima kod kojih se iz zemlje oslobađa mnogo topline. Bere se preko cijelog ljeta: po mirnom, toplom i sunčanom vremenu – od 10 sati prije podne do popodnevnih sati, jer je u to vrijeme najmirisnije. Ne čupa se, već se cijela biljka siječe odgovarajućim škarama. Suši se u tankom sloju, na promajnom i toplom mjestu, zaklonjena od sunca i prašine. Povremeno je treba lagano prevrtati, da se što ravnomjernije osuši.

Čaj od majčine dušice ima antiseptično dejstvo, učinkovit je protiv spazma (grča) u bronhijama, razvodnjava sluz u plućima i pomaže pri njegovom izbacivanju. Zato se s uspjehom primjenjuje protiv kašlja kod djece. Pošto je vrlo ukusan i lijepo miriše, mališani ga rado piju. Osim toga, uspješno djeluje i protiv crijevnih parazita, naročito dječjih glista.

Čajna mješavina
U jednakim dijelovima pomiješana sa bokvicom, majčina dušica je dokazan lijek protiv oboljenja dišnih puteva – posebno protiv prekomjerne sluzi u bronhijama i bronhijalne astme, čak i velikog kašlja. Čaj od mješavine bokvice i timijana se pije što topliji, u gutljajima. Priprema se svjež, četiri do pet puta dnevno. Ako postoji opasnost od upale pluća, treba da se pije na svakih sat vremena.



Jastuče kao “obloga”
Majčina dušica, kamilica i stolisnik – ubrane na suncu i osušene, koriste se za punjenje jastučića koji se koriste kao “obloge” kod različitih bolova (u trbuhu, zglobovima …).

Za ispiranje usta
Ako je vaše dijete malo veće, pa ume da grgolji, ovaj rastvor će poslužiti za dezinfekciju usne šupljine, a također ublažava upalu grla, jača desni i osvježava dah. Osim toga, pomaže čišćenje kože. Priprema: pet grama majčine dušice preliti decilitrom mlake vode i ostaviti da odstoji tijekom noći. Ujutro procijediti i grgoljati, ili ispirati bolna mjesta u toku dana.

Kupka
U kadu sa toplom vodom sipati oko 100 grama majčine dušice. Poželjno je da dijete bude u kupki oko pola sata prije spavanja. Mnogim mališanima su ovakve kupkevratile zdrav san. Pokušajte!

Priprema čaja od majčine dušice
Važno je zapamtiti dva pravila – nikada ne pripremati čaj u otvorenoj posudi i uzeti dovoljnu količinu biljke. Majčina dušica sadrži ljekovite sastojke koji lako isparavaju. Pripremom u otvorenom sudu – oni ispare, pa takav čaj nema ljekovita svojstva. Također ih nema ni ako je količina biljke nedovoljna. Da biste skuhali dobar čaj, žličicu majčine dušice prelijte s dva decilitra kipuće vode, poklopite i nakon pola sata procijedite. Zasladite medom i dajte djetetu da pije tri do četiri šalice čaja na dan. Biće dobro i za vas ako mu se pridružite.

0 komentari:

Objavi komentar