utorak, 1. ožujka 2016.

Pravilna ishrana kod infekcije mokraćnih puteva

cystitis


VAZNA NAPOMENA:ne djeluje svaki prirodan lijek isto na svaku osobu,kod nekog je ucinkovit i pomogne mu u potpunosti  da se izlijeci ,a takode ima slucajeva da nekim osobama ne pomaze sve to zavisi od organizma osobe.Zato podijelite sa nama iskustvo ako ste pokusali sa konzumiranjem nekog lijeka tako cemo utvrditi kolika je stvarna ucinkovitost datog lijeka,a samim tim vasi pozitivni komentari ce ohrabriti i druge ljude da pokusaju sa prirodnim lijekovima rijesiti svoje probleme





Infekcije mokraćnih puteva su upale koje nastupaju kada bakterije uđu u urinarni trakt. Kod zdravih ljudi urin je sterilan, što znači da ne sadrži nikakve mikroorganizme. Bolest menja acidobaznu ravnotežu sluznice.




Infekcije mokraćnih puteva uzrokuju mikroorganizmi koji obično dolaze s površine tela i creva. Najčešće su to bakterije koje spadaju u normalnu crevnu floru, ali su se zatekle na mestu urinarnog trakta koje nije njihovo „prirodno stanište” u našem organizmu.

Tu mogu uzrokovati smetnje od laganog peckanja prilikom mokrenja, pa sve do pojave krvi u mokraći ako njihova koncentracija jako poraste. Ti i slični simptomi poznati su i pod pojmom cistitis.

Važno je održati sluznicu urogenitalnog trakta lagano kiselom, a istovremeno zalužiti urin. Ishranom se mogu regulisati ta dva stanja, pa je korisno uzeti namirnice koje zalužuju mokraću, a istovremeno održavaju sluznicu mokraćnog kanala lagano kiselom. Acidofilno mleko deluje u tom smislu i stoga se u tim stanjima preporučuje uzimati i do četiri puta na dan.

Uz to dokazano je kod stanja gde je uzročnik infekcije bakterija Escherichia coli da uzimanje pola litre soka od brusnica na dan tokom tri nedelje uspešno rešava infekciju mokraćnih puteva i da je učestalost pojave nove infekcije znatno manja.

Takav se sličan efekt dobije i ako se u ishranu uvede borovnica ili njen sok. Naučnici su uspeli dokazati zbog čega brusnica i borovnica uspešno suzbijaju infekciju mokraćnih puteva uzrokovanu bakterijom E. coli.

U soku brusnice i borovnice postoji materija koja sprečava adheziju (prijanjanje) bakterije E. coli za ćeliju odnosno za ćelije mokraćne bešike i mokraćnih kanala.

Na taj se način bakterija ne može uspešno „nastaniti” u urinarnom traktu i biva na neki način „isprana” s površine mokraćne bešike i mokraćnih kanala. Budući da je jedan od uslova pomoću kojih bakterija raste i razmnožava se njena čvrsta vezanost uz podlogu, sprečavanjem toga ne može doći ni do razmnožavanja i rasta bakterija pa bakterije odumiru i infekcija se povlači.

Kod svake infekcije mokraćne bešike i mokraćnog kanala važno je ispiranje površine velikim količinama tečnosti.



Tako da se u tim slučajevima uveliko preporučuje pijenje biljnih čajeva (posebno je poznat uvin čaj) i vode uz već spomenute sokove od brusnice i borovnice.

Budući da su tkiva urinarnog trakta tokom infekcije upaljena, moguće je da pojedini sastojci iz kafe i čokolade deluju nadražujuće na ta tkiva i mogu pogoršati simptome.

Stoga se preporučuje izbegavanje kafe sa kofeinom (kofein je materija koja nadražuje upalna područja) i čokolade (i ona se pokazala kao nadražujuća namirnica kod nekih osoba) kada dođe do cistitisa ili infekcije mokraćne bešike i mokraćnih puteva.

Svaka hrana poseduje određena farmakološka svojstva, što u prevodu znači da pojedine namirnice mogu poboljšati ili pogoršati tok određenih bolesti ili zdravstvenih stanja.

Zbog tog je razloga nužno u svakodnevnoj ishrani pravilno odabrati namirnice, u čemu će vam pomoći sledeći popis namirnica koje se preporučuju, odnosno onih koje treba izbegavati pri određenim bolestima ili zdravstvenim stanjima.

POŽELJNO

– Badem
– Belo meso
– Bučino ulje
– Cvekla
– Jaja
– Ječmena kafa
– Jogurt
– Kelj
– Kokos
– Kopriva
– Leća
– Lešnik
– Maune
– Maslačak
– Maslinovo ulje
– Šargarepa
– Orah
– Radič
– Salata
– Semenke
– Sveži kravlji sir
– Ulje uljane repe

NIJE POŽELJNO

– Agrumi ili citrasto voće
– Čokolada
– Jagoda
– Kafa
– Sirće
– Rajčica
– Šumsko voće
– Zaslađeni gazirani napici

Izvor: kucnilekar.com

0 komentari:

Objavi komentar