četvrtak, 10. ožujka 2016.

Evo zašto je ova voćka pomenuta u Svetoj knjizi: I sami ćete je nakon ovoga često jesti!

nar








NAR ili šipak (Punica granatum) voće je koje su još u antičko doba koristili kao lijek, a zbog velikog broja sjemenki smatrao se simbolom plodnosti koji donosi sreću u kuću.




Nar je bio obožavano voće i kod proroka Muhameda, a vjerske slike često prikazuju i Djevicu Mariju ili malog Isusa kako u ruci drže nar.

Ulje sjemenki i fermentisani sok nara sprečavaju nastanak i razvoj tumorskih ćelija, pogotovo kod raka dojke i prostate. Ali, da bi se oslobodili zloćudnih ćelija, pre svega kod karcinoma prostate, muškarci svakoga dana, nekoliko meseci treba da piju po četvrt litra soka, pokazala su istraživanja.



Nar i proizvodi od ove voćke sadrže i fitoestrogene, odnosno biljne hormone koji sprečavaju različita oboljenja. Među njima su na posebnom mestu hormonski zavisni kanceri, kao što je, na primer, karcinom jajnika. Kod žena u menopauzi primećeno je pozitivno delovanje kod pojave depresije i osteoporoze.

Zagovornici tradicionalne medicine poručuju i da se redovnim konzumiranjem nara dobijaju čvrsti nokti, lijepa i zdrava koža i kosa, kao i duševni mir.

On sadrži mangana koji pomaže u formiranju strukture kostiju tijekom metaboličkih procesa, i kalij koji pomaže ćelijama da funkcionišu i reguliše balans tekućina u tijelu.

On je također pun flavonoida i polifenola, antioksidansa koji štite naše tijelo od srčanih bolesti.

0 komentari:

Objavi komentar