petak, 4. ožujka 2016.

Ljubičica kao lijek – protiv kašlja, upale grla i bronhitisa

ljubicica kao lijek slika

VAZNA NAPOMENA:ne djeluje svaki prirodan lijek isto na svaku osobu,kod nekog je ucinkovit i pomogne mu u potpunosti  da se izlijeci ,a takode ima slucajeva da nekim osobama ne pomaze sve to zavisi od organizma osobe.Zato podijelite sa nama iskustvo ako ste pokusali sa konzumiranjem nekog lijeka tako cemo utvrditi kolika je stvarna ucinkovitost datog lijeka,a samim tim vasi pozitivni komentari ce ohrabriti i druge ljude da pokusaju sa prirodnim lijekovima rijesiti svoje probleme






Za ljubičicu (Viola odorata), koja “boji” proljeće, malo tko zna da ima ljekovita svojstva. Sa neobičnim cvjetovima, kao vjesnik buđenja prirode, javlja se u ožujku i traje do kraja travnja, iako može ponovno procvjeta u jesen. Grci su ovaj skromni cvijetak smatrali simbolom plodnosti, stari Rimljani su uživali u njenom slatkom vinu, a ostalo je zabilježeno da je bila omiljena Napoleonu.
ljubicica kao lijek slika
Kod nje su ljekoviti ne samo cvjetovi, već i listovi, ali i ostali dijelovi. Prikuplja se u ožujku i travnju, osim korijena koji se vadi od 15. listopada do polovice studenog. Cvijet i listovi se suše na prozračnom mjestu, a korijen se naniže u obliku vijenca i suši na zraku.

Cvjetovi sadrže specifično salicilnom spoj cijanin, bjelančevine, gumu, šećer, sluz, eterično ulje.
U korijenu se nalazi karakterističan violin, sastojak koji nadražuje želudac, ali i saponini za omekšavanje sluzi i lakše iskašljavanje. Zbog karakterističnog sastava korijen se preporučuje za liječenje vena, reumatizma, slabe cirkulacije. Pogodan je i za tretiranje suhe i osjetljive kože, kao i protiv bora.

Poznati njemački narodni liječnik Knajp tvrdi da su čaj i sirup od ljubičice djelotvorni protiv kašlja, a posebno kad je posljedica tuberkuloze. S druge strane, ima umirujuće djelovanje pa ublažava histeriju, hipohondriju, nervozu, lupanje srca praćenog osjećajem straha i teškim disanjem. Preporučuje se i kod grčeva, ali i nesanice i glavobolje. Kod upaljene sluznice usta savjetuje se ispiranje čajem od ljubičice, a umivanje njime pomaže kod upale očiju i kapaka.

Čaj se priprema od suhe mješavine listova, cvjetova i korijena biljke.
Dvije žličice se prelije s 2,5 dl hladne vode, stavi na ringlu da provri i kuha pet minuta. Procedi se i malo ohladi, doda se žličica meda, po mogućnosti od lipe, kadulje ili vresa, promiješa i pije kod upale grla ili bronhitisa, tri puta dnevno jedna šalica.



Za proširene vene se također preporuča čaj od ljubičice, ali drugačije spremljen.
Pola šalice svježih cvjetova prelije se sa 2,5 dl kipuće vode, poklopi i ostavi da se zagrije. Zatim se procijedi i pije dva puta dnevno poslije jela. Suhi listovi biljke koriste se kao obloga, jer hlade i smanjuju otok. Prokuhani u octu djelotvorni su i kod gihta.

Sirće od ljubičice se koristi u narodnoj medicini za liječenje glavobolje.
Sprema se tako što se šaka cvjetova stavi u ocat, jednom prokuha i ostavi da odstoji sat do dva. Njime se trljaju sljepoočnice ili se stavlja kao oblog, a glavobolja s osjećajem vrućine prestaje, tvrde dobri poznavatelji.

SIRUP ZA JAČANjE SRCA
Kilogram dobro izgnječenih cvjetova ljubičice prelije se litrom kipuće vode i ostavi da odstoji 10 sati. Nakon toga se procijedi, zagrije do vrenja, a zatim prelije na još kilogram svježe ubranih cvjetova. Ponovo se ostavi deset sati, a isti postupak se ponavlja najmanje dva-tri puta. Što više, to bolje.

Na kraju se dobiveni sok dobro zagrije, ohladi i doda mu se med. Miješa se tako da masa bude gusta, nalik sirupu. Uzima se kod nesanice, za rastvaranje sluzi u dišnim organima, kao i za jačanje srca. Ako je sirup mnogo jak, može se razblaži ječmenom vodom, ljekovito djelovanje se ne smanjuje.

izvor:zenstvena.com

0 komentari:

Objavi komentar