nedjelja, 6. ožujka 2016.

Dunja- Lek za bronhitis, želudac…

16








Dunjin sok leči kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuvana dunja preporučuje anemičnim osobama, ali i za lečenje upala želudačne i crevne sluzokože.




Dunja se upotrebljava i za lečenje sluzokože ždrela, krajnika, disajnih puteva kao i ublažavanje obilnih menstruacija. Čaj od dunjinih semenki leči nesanicu, ublažava napetost i otklanja neprijatan zadah, dok sluz od semenki leči opekotine i rane. Čaj od listova dunje je odličan prirodan lek za zaustavljanje proliva.

Sirup za bronhitis

Narodni lek protiv kašlja i upala disajnih organa možete napraviti vrlo jednostavno i od samo nekoliko semenki.
Priprema: Izdrobite pet semenki dunje i prelijte sa 100 ml vode. Kada se stvori gusta sluzasta masa, dodajte 15 g svežeg soka od bokvice i 100 g meda. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta na dan pre jela.

Sok za želudac



Tegobe sa varenjem možete lako eliminisati sokom od dunja.
Priprema: Operite i sitno izrendajte kilogram dunja, pa ih procedite kroz gazu. Sok popijte odmah jer brzo oksidira. Najbolje je da ga pijete pre jela.


  Melem za opekotine

Melem od semenki dunje može biti od pomoći za lečenje blažih opekotina i rana.
Priprema: Izdrobite 10 g semenki dunje, prelijte sa 200 ml vode i sačekajte da se stvori sluzava masa. Nanosite je na oboleli deo tela, direktno ili kao oblog.

Preparat protiv bora i ispucalih usana

Priprema losiona od semenki: Sitno iseckati 1 kašičicu semenki, a zatim ih usitniti i preliti sa dve kašičice proključale vode. Dobro promešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Ovim preparatom možete mazati i ispucale usne i mesta na licu sa izraženim borama.


Priprema losiona od kore dunje: 200 gr kora dunje držati dve nedelje u tri decilitra jače rakije, po mogućnosti komovice. Nakon toga procediti rakiju i sipati u tri bočice i hermetički zatvoriti. Pripremljenim losionom mazati delove lica sa borama dva puta dnevno.

0 komentari:

Objavi komentar