četvrtak, 20. kolovoza 2015.

MONTE TORTA






Pregledavajućni stare teke, naišla sam na recept dobro poznate Monte torte. Odlučila sam je praviti za prvomajske praznike i kao uvijek, pun pogodak. Iako ima različitih verzija, odlučila sam svoju podijeliti sa vama.


 
SASTOJCI
BISKVIT
• 5 kom.žumanjaka
• 5 kašika šećera
• 5 kašika oštrog brašna
• 5 kašika mljevenih oraha
• 1 kesica praška za pecivo
• 2 kašika kakaa
• 5 kom.bjelanjaka (snijeg)


  KREMA
• 7 dcl mlijeka
• 6 kašika šećera
• 3 kašike brašna
• 3 kašika gustina
• 2 kesice vanilin šećera
• 20 dkg margarina za kreme (ili maslaca)

GLAZURA
• 30 dkg čokolade za kuhanje
• 400 ml slatko vrhnje

 

PRIPREMA
BISKVIT
Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg i ostaviti sa strane.
U većoj posudi umutiti žumanjke sa šećerom. Dodati mljevene orahe, izmješati, dodati prosijano brašno sa praškom za pecivo i kakao. Sastojke umutiti te dodati snijeg od bjelanjka i lagano sjediniti masu.
Smjesu izliti u pripremljen (premazan maslacem ili obložen papirom za pečenje) kalup za pečenje torte (veličina 26). Bistvit peći u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 20 min. Pečeni biskvit ostaviti da se dobro ohladi.

KREMA

  U 2 dcl mlijeka dodati gustin i brašno, dobro izmješati i ostaviti sa strane. U preostalo mlijeko dodati šećer, vanilin šećer i staviti da prokuha. U prokuhalu smjesu dodati umućeni gustin i neprestano miješati da se dobije fina, glatka krema. U ohlađenu kremu dodati margarin.
Na ohlađeni bistvit (u kalupu) staviti ohlađenu kremu i izravnati. Ostaviti u frižider da se krema stegne.

GLAZURA
Čokolade izlomiti i dodati slatko vrhnje. Kuhati na laganoj vatri neprestano miješajući dok se ne dobije fina smjesa. Dobro prohladiti i preliti preko kreme. Ponovo vratiti u frižider (najbolje je da odstoji preko noći).

0 komentari:

Objavi komentar