ponedjeljak, 31. kolovoza 2015.

Evo zašto sijedite, a zašto ćelavite?

zašto sijedimo, zašto ćelavimo






Donosimo vam pet mitova o kosi koji su pogrešni i ne trebate ih se pridržavati. Saznajte što je najbolje za vašu kosu, a što potpuno pogrešno radite…

Postoje mitovi koji su se nametnuli, no potpuno su pogrešni. Donosimo vam pet mitova o kosi kojih se ne trebate pridržavati, piše Men's Health. Saznajte što je najbolje za vašu kosu, a što radite potpuno pogrešno, piše Večernji.hr

1. Prhut je samo suha koža

Ljudi često misle da imaju prhut jer im je suha koža, no to je daleko od istine. Neugodni svrab i perutanje nisu rezultat suhe kože na glavi, već je to reakcija na gljivice koje prirodno borave na vlasištu. Kad ste izloženi prevelikom stresu ili su česte promjene vremena, poveća se njihov broj pa stoga dobijete prhut. Srećom, pomoći mogu šamponi koji imaju u sebi salicilnu kiselinu i selenijev sulfid. Kad kupujete šampon zbog prhuti, provjerite sastav.



>> Napravite sami prirodni šampon koji će SPRIJEČITI OPADANjE KOSE

2. Ćelavost se nasljeđuje s majčine strane

Moguće je jer je ćelavost u velikom postotku nasljedna, no ne uvijek s majčine strane. Osim toga, dokazano je da na gubitak kose utječe više faktora. Trećina muškaraca do 45. godine počne gubiti kosu zahvaljujući DHT-u – kombinaciji testosterona i enzima. No, iako postoji ćelavost u obitelji, postoji način na koji možete usporiti proces gubitka kose. Najbolje je savjetovati se s dermatologom koji će vas uputiti na prave proizvode.

3. Kosu treba prati svaki dan da bi ostala čista

Pogrešno. Ako perete kosu svaki dan, možda činite veliku pogrešku. Učestalo šamponiranje slabi kosu i čini je sve masnijom, stoga prestanite. Mnogi muškarci trebali bi zapravo pranje kose ograničiti na jedan do dva puta tjedno. Previše pranja uklonit će prirodne masti s vaše glave pa će ona postajati sve gora.

>> Kako spriječiti opadanje kose?

4. Sijeda kosa posljedica je stresa

Iako je stres loš za naše tijelo općenito, znanstvenici tvrde da ne prouzročuje sijedu kosu. Dapače, najvjerojatnije sijedimo zbog gena. Ako ste genetski skloni sijedoj kosi, potražite šampone koji će usporiti proces.

5. Proizvodi za rast kose zapravo ne funkcioniraju

Ako gubite kosu ili jednostavno ona nikad nije bila kvalitetna, nemojte biti skeptični. Postoje neki proizvodi koji zaista mogu pomoći da vaša kosa postane gušća ili barem da sporije otpada. Postoje određeni lijekovi koje možete dobiti na recept, a koji djeluju na enzim (5-alfa-reduktazu), koji pretvara testosteron u DHT, tj. u oblik koji koji utječe na ćelavost. Osim toga, postoje i šamponi koji čine korijen kose čvršćim. Najbolje je savjetovati se sa stručnjacima koji će svaki terapiju prilagoditi upravo vama.

Izvor: Vecernji.hr

0 komentari:

Objavi komentar