ponedjeljak, 31. kolovoza 2015.

Simptomi, ishrana i liječenje upale žučne kese

žučni kamenac - bolovi






Upala žučne kese (akutni holecistitis) najčešće je praćena uz prisustvo kamenčića, a osobe starije od 50 godina imaju veće šanse da obole.

U čak 90-95% slučajeva ovakvu upalu izaziva uglavljivanje kamenčića u vratu žučne kese ili u dovodni kanal, što ometa normalno pražnjenje žuči.

Simptomi upale žične kese

Kao posledica dugog zadržavanja sadržaja, pritisak se u žučnoj kesici povećava, uslijed čega se ona širi, što rezultira otokom sluznice i razvija se akutna upala žučne kese. Pretpostavlja se da pojedini lijekovi,kao što su neke vrste antibiotika, kontraceptivne pilule i statini (regulišu količinu masnoća u krvi), pospješuju stvaranje žučnih kamenaca a podstiču i razvoj ovog oboljenja.

Žene su tokom trudnoće dodatno izložene riziku od stvaranja kamenčića u žučnoj kesi, a holecistitis je drugi najčešći uzrok akutnih upala u abdomenu trudnica, odmah poslje upale slijepog crijeva.

Simptomi upale žuči su naročito izraženi u drugom i trećem trimestru, a operacije su veoma rijetke tokom trudnoće. Akutna upala žučne kese najčešće se ispoljava jakim bolom u desnoj strani stomaka tri do pet sati nakon masnog obroka. Bol se širi prema desnom ramenu, lopatici ili kičmi, praćen je mučninom i povraćanjem, a pojačava se sa svakim udisajem, kao i prilikom kašljanja i kretanja.

U rijeđim slučajevima primjetna je promjena boje kože i sluzokože u žućkastu. Ukoliko se upala žučne kese ne liječi moguć je niz komplikacija opasnih po život.

Terapija i liječenje upale žučne kese

Akutna upala žučne kese se liječi medikamentima koji će smiriti jake i neugodne bolove u žuči, popraviti opšte stanje našeg organizma i spriječiti napredovanje infekcije.

Zvanična medicina preporučuje i prekid uzimanja tečnosti i hrane na usta, dok se od lijekova za smirivanje bolova preporučuju pentazocin – fortral i tramadol – trodon.

Sa jakim antibioticima se liječi akutna infekcija žuči i djeluje se preventivno na pojavu novih komplikacija. Hirurško liječenje se preporučuje tek nakon smirivanja infekcije u akutnoj fazi bolesti i tada se najčešće izvodi odstranjivanje žučne kese – holecistektomija.

Za ovu intervenciju ljekari koriste standardni set instrumenata (laparotomijski set) i nema potrebe za dodatnom opremom i aparaturom. Ljekari pristupaju žučnoj kesi sa medijalnim supraumbilikalnim ili subkostanim rezom uz pomoć standardnih hirurških instrumenata. Ukoliko žučni kamenčići nisu pretjerano veliki mogu se ukloniti ambulantno uz pomoć ultrazvučnih talasa, što je svakako olakšavajuća okolnost za pacijente.



Čajevi za čišćenje žučnih kamenaca

1. Pomješati jednake dijelove smilja, stolisnika (hajdučke trave), kamilice i nane, pa tri supene kašike mešavine preliti sa 7 dl proključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 60 minuta. Procjediti i svakih sat vremena piti po 1 dl čaja.

2. Pomješati jednake dijelove kičice, kleke, nane i troskota, pa 3 kašike mješavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat. Procijediti i svakih sat vremena piti po 1 dl čaja.

3. Pomješati jednake dijelove pelina, morača, cvijeta zove i hajdučice, pa tri supene kašike mješavine preliti sa 7 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji jedan sat. Procijediti i na svakih sat vremena piti po 1 dl čaja.

Upala žučne kese se može lečiti i uz ovaj jednostavan i efikasan napitak: U pitanju je jabukov sok i jabukovo sirće, bolesnici koji su patili od bolesne žuči tvrde da je ovaj recept nezamjenjiv.

Rastvoriti tri kašike jabukovog sirćeta u 2 dl soka od jabuke i popiti odjednom. Nakon prvih desetak minuta moguće je da se bolovi žuči malo intenziviraju ,ali već nakon dvadeset minuta oni u potpunosti nestaju.

Jeste li znali da žučni kamenac možete izbaciti kroz stolicu

Ishrana kod upale žučne kese

Da bi ishrana kod upale žučne kese bila djelotvorna uvijek je potrebno izbjegavati pretjerano vruću hranu i piće, jesti manje a češće (6 obroka na dan), a poslije jela malo se odmoriti i mirovati.

Izbjegavati namirnice koje uzrokuju nadutost stomaka, a jesti one koje obiluju ugljenim hidratima i proteinima, ali su siromašne masnoćama. Preporučuje se dvopek, piletina i masna riba, a potrebno je izbjegavati svjež vrući hljeb, tjesteninu s jajima, masna mesa, naročito mesne prerađevine, puno masne mliječne proizvode i jake začine.

Preporučuju se i što veće količine svježeg povrća i voća, a naročito grejpfrut, grožđe, limun i kruške, kao i koštunjavo voće koje sadrži esencijalne masne kiseline. U toku dana treba popiti najmanje 6 čaša vode.

Upala žučne kese je u velikom broju slučajeva uzrokovana nepravilnom ishranom, posvetite više pažnje tome kako se hranite, jer je prevencija za bolesti žuči jako važna.

0 komentari:

Objavi komentar