ponedjeljak, 31. kolovoza 2015.

TREBATE LI SE ZABRINUTI? Koji su sve uzroci svrbeža kože

svrab kože





Svrbež kože je onaj, svima dobro poznat, neugodan osjećaj koji nas tjera da se počešemo po tom mjestu gdje ga osjećamo i tako ga ublažimo. Svrbež, koliko god iritantan osjećaj bio, je veoma važna tjelesna reakcija…

Može ukazivati na određene poremećaje u organizmu ili bolesti, biti pokazatelj rada imunitetnog sustava u tijelu te i sam može služiti kao mehanizam obrane.

Uzroci svrbeža kože su različiti i variraju od osobe do osobe te od situacije do situacije. Možda posljednji uzrok svrbeža koji bi vam pao na pamet je i najčešći, a to je genetika. Naime, mogućnost dobivanja osipa i svrbeži kože je uvjetovana količinom kolagena kojeg imate u koži, a nju određuju vaše osobne genetske predispozicije.

Prvo što nam pada na pamet kad nas određeni dio tijela zasvrbi jest ubod nekakvog insekta ili pauka. Na ubodenom mjestu često se javlja svrbež koji je u tom slučaju tjelesni mehanizam obrane tijela od uboda. Ukoliko se počešete po tom mjestu, potaknuti ćete cirkulaciju krvi te tako omogućiti veći priljev obrambenih stanica u krvi na to mjesto.

Kod velikog broja ljudi se u stresnim situacijama pojavljuje svrbež koji ne mora biti lokaliziran na jednom mjestu, već se može kretati po cijelom tijelu. Takav svrbež je psihološki uvjetovan te se on smanjuje i povećava ovisno o razini stresa.

Suha koža više svrbi

Šanse da se svrbež pojavi, bez da je popraćen osipom ili uvjetovan ubodom insekta, rastu ukoliko imate suhu kožu. Ona se češće pojavljuje u hladnim, zimskim mjesecima, iako može biti i posljedica ekstremno visokih temperatura u ljeti, te ju je tada potrebno dodatno hidratizirati i njegovati kako biste spriječili pojavu svrbeža i sličnih problema s kožom.

Koža je osobito podložna raznim alergijskim reakcijama koje se očituju na njoj i kroz svrbež. Najčešće se tu radi o nekim kemikalijama iz kozmetičkih preparata, sastavu odjeće koju nosite na sebi pa čak i hrani koju jedete, a alergični ste na nju. U takvim slučajevima potrebno je prepoznati uzrok svrbeža te ga ukloniti iz upotrebe i svakodnevnice.

Svrabež kao znak oboljenja

Svrbež može biti i reakcija na puno ozbiljnije probleme i razne bolesti. Mogu ga uzrokovati kožna oboljenja kao što vodene kozice, psorijaza ili dermatitis. Tada je često praćen i vanjskim znacima oboljenja kao što je osip. Mnogo ozbiljniji uzrok su bolesti unutarnjih organa jetre, bubrega, štitnjače kada se on pojavljuje po cijelom tijelu bez nekih vanjskih znakova. Također, svrbež kože se pojavljuje kao reakcija na lijekove ili u trudnoći.

Ukoliko svrbež traje duže od dva tjedna, spriječava vas u obavljanju svakodnevnih poslova, praćen je drugim simptomima, a stanje se ne popravlja na bolje, preporučljivo je otići doktoru te u suradnji s njim otkriti uzrok svrbeža te početi s terapijom ukoliko je ona stvarno nužna.

Izvor: Net.hr

0 komentari:

Objavi komentar