četvrtak, 27. kolovoza 2015.

Torta nad tortama

Torta je toliko kremasta da se kore jedva osjecaju, ispadne dosta velika, ali se brzo i pojede jer je ljepša od bilo koje čokolade




Sastojci:
Za kore:

3 x 5 bjelanca
3 x 10 kasika secera u prahu
3 x 5 kasika mljevenih oraha
3 x 2 kasika brasna







Za krem:

1 litar mlijeka
15 zumanaca
10 kasika secera
9 kasika brasna


250 gr secera u prahu
250 gr margarina/maslaca
150 gr mljevenih oraha
malo mlijeka da se popare orasi
200 gr cokolade
3 kesice slag krema od vanile
200 ml mlijeka ili kisele vode za slag krem


Priprema:

Napraviti 3 korice od po 5 bjelanaca, 10 kasika secera u prahu, 5 kasika oraha i 2 kasike brasna. Brasno i orahe pomijesati i lagano varjacom umjesati u umucene bjelance. Peci na 180 stepeni oko 25 minuta svaku koru. Kad su pecene pokriti ih krpom dok spremate krem.
Krem: 7 zumanaca pomijesati sa 10 kasika secera i 9 kasika brasna i skuhati krem u 1l mlijeka. Umutiti 8 zumanaca sa 250g prah secera. Posebno umutiti 250g margarina, pa izmjesati sa umucenim zumancima i sve izjednaciti sa ohladjeniim kremom.
1/3 fila izdvojiti i dodati 150g oraha poparenih mlijekom (potrebno je malo mlijeka da bude kasasto). U preostale 2/3 fila dodati 200g otopljene cokolade na skroz slaboj vatri.(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Umutiti 3 slag krema od vanile sa mlijekom ili kiselom vodom i filovati: kora, slag, crni fil, kora, slag, bijeli fil, kora, slag, crni fil. Staviti slag po ivicama. Ja stavljam crni fil jer ga ima najvise.





Posluživanje:
Torta je toliko kremasta da se kore jedva osjecaju, ispadne dosta velika, ali se brzo i pojede jer je ljepsa od bilo koje cokolade.

Izvor : namirnice.ba

0 komentari:

Objavi komentar