ponedjeljak, 31. kolovoza 2015.

Prirodno, jeftino i djelotvorno: Napravite sami svoj sprej protiv komaraca

pripremite prirodni sprej protiv komaraca





Ljeto pored lijepog vremena sa sobom donosi i neprijatne ubode komaraca.

Iako su oni samo po sebi iritantni, u ovom periodu je zaštita protiv malih krvopija posebno bitna, jer stručnjaci upozoravaju da upravo putem njih može doći do širenja zaraza. U te svrhe možete da se poslužite kupovnim sprejevima punim hemikalija, ili da se odlučite za mnogo prirodniju varijantu.

Prirodni sprejevi su bezbjedni i za djecu i za odrasle

Mnoge biljke imaju esencijalna ulja koja imaju sposobnost da blokiraju centre za disanje kod komaraca, pa su veoma učinkovite u borbi protiv njih. Među takve biljke spadaju nana, lavanda, hajdučka trava, ali i kamilica.

Ove biljke su rasprostranjene na našim prostorima, nisu skupe a veoma su učinkovite. Za početak će vam biti potrebna voda, medicinski alkohol, menta i lavanda.

Kako pripremiti prirodni sprej protiv komaraca

Šolju vode prokuhajte, pa u vrelu vodu stavite 3-4 kašike sušenog bilja po izboru, a najbolje bi bilo da pomješajte biljke.

Smjesi možete dodati i kamilicu ili hajdučku travu. Poklopite, i ostavite da tako stoji dok se ne ohladi. Na kraju dobijenu rastvor pomješajte sa malo alkohola, sipajte u bočicu sa raspršivačem, i vaš sprej je gotov.!

Alkohol svakako treba izostaviti ako se radi o djeci, jer to nije prilagođeno njihovoj koži. U tom slučaju možete da se odlučite za vodeni rastvor, koji je takođe učinkovit, ili da dodate malo limunovog soka ili blagog jabukovog sirće.

Također ako želite da izbjegnete alkohol možete pripremiti i drugi recept

Ovaj recept ne sadrži alkohol, ali je ipak nešto jači i intenzivniji od prethodnog. Trebat će vam litar jabukovog sirćeta, oko 10 kašika sušenog bilja po izboru (žalfija, ruzmarin, lavanda, timijan i menta), napravite mješavinu.

Kako pripremiti sprej bez alkohola

Biljke stavite u teglu sa hermetičkim poklopcem, prelijte sirćetom, i puistite da sve odstoji na sobnoj temperaturi oko 2-3 nedjelje. Bitno je da se smjesa svakodnevno promućka.

Nakon potrebnog perioda, biljke ocjedite a dobijnu tečnost sipajte u flašu i čuvajte u frižideru.

Prije upotrebe, aromatično sirće pomješajte sa vodom u razmjeru 1:1, sipajte u flašicu i prskajte kao sprej. Iako su ovo potopuno prirodni sastojci, ipak treba voditi računa da li i kako dječija koža reaguje na ovu tečnost.



Ako ipak dođe do ujeda postupite ovako
Esencijalna ulja i tada pomažu, a najbolja su u kombinaciji sa glinom u prahu, koja može da se kupi u prodavnicama zdrave hrane.

Glinu sa esencijalnim uljima jednostavno nanesite na ujed, i pustite da odstoji i da se osuši. Ovo pomaže čak i ljudima koji imaju alergijske reakcije na ujed komarca.

0 komentari:

Objavi komentar