srijeda, 12. kolovoza 2015.

STARINSKI AJVAR OD ČISTE PAPRIKE PO BAKINOM RECEPTU

Domaci ajvar





Uhhh, vrhunski... pojela sam pola dok sam sipala u tegle...
Sastojci
    30 kg Crvene mesnate paprike
    1,5 litra Zejtina
    200 grama So

 
      50 grama Esencija
    po zelji Ljute paprike
Priprema
    1.
    Ispeci (ispeckati) papriku na plotni sporeta i staviti u serpu prekrivenu sa kuhinjskom krpom da se malo ohladi.
    2.
    Oljustiti papriku (odbaciti drsku i semenke) i staviti je u plasticni buskasti dzak za krompir ili djerdjive da se ocedi preko noci (najbolje se cedi u plasticnim dzakovima).
    3.
    Sutradan samleti ocedjenu papriku u masini za mlevenje mesa ili nekom elektricnom aparatu.
    4.
    Staviti serpu na sporet da se vrlo malo zagreje, sipati samlevenu papriku, dodati zejtin i so i promesati. Prziti samlevenu papriku otprilike 2 do 2,5 sata zavisno od jacine vatre uz stalno mesanje.

      5.

      Pri kraju przenja kada je ajvar skoro gotov dodati esenciju i mesati jos 10-tak minuta (moze i duze dok se ne zavrsi proces uprzavanja).
    6.
    Ajvar je gotov kada vidite da kada provucete kutlacu po dnu serpe iza nje ostaje trag (u toku pecenja ajvar se prvo zgusne, pa opusti, pa ponovo zgusne).
    7.
    Ostaviti ajvar da se malo prohladi (oko sat, dva) pa sipati u suve i ciste tegle. Ostaviti pune tegle da nepoklopljene odstoje jedno 5-6 sati, a zatim ih zatvoriti poklopcima ili celofanom (po zelji).
    8.
    Napomena: ko voli ljut ajvar moze da ispecka i doda ljute paprike po ukusu. Ako zelite mesanu kolicinu (malo ljut, malo neljut ajvar) podelite ukupnu masu samlevenih paprika na pola i dodajte ljutu samlevenu papriku u jednu polovinu pre przenja. Ljute paprike se dodaju po ukusu.
Izvor: www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar