subota, 1. kolovoza 2015.

Psyllium – prirodni lijek za zatvor i probavne tegobe

za probavu






Psyllium, poznat još i kao Indijski trputac, je oblik vlakana izrađen od Plantago ovata biljke.

Psyllium je poznat po tome da djeluje kao prirodan laksativ, upija vodu u crijevima i čini stolicu mnogo lakšom te tako na prirodan način pomaže kod zatvora.

Zatvor je sve češći problem kod većine ljudi, zbog svakodnevne, nezdrave prehrane, a nerijetko može potaknuti mnogobrojne zdravstvene tegobe, kao što su hemoroidi i analne fisure.

Psyllium se najčešće preporučuje ljudima koji pate od zatvora, no konzumacija psylliuma može pomoći i kod drugih zdravstvenih tegoba. Primjerice, konzumiranje 10 grama psylliuma dnevno, s probioticima, može pomoći kod liječenja Crohnove bolesti.

 
Psyllium smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti

Istraživanja su pokazala kako psyllium može pomoći kod reguliranja razine kolesterola, što smanjuje rizik od srčanih bolesti. Pravilna i zdrava razina kolesterola je vrlo bitna, posebice za osobe starije od 50 godina.

Visok kolesterol je samo jedan, ali najčešći način na koji vam vaš organizam pokazuje da nije zadovoljan s načinom prehrane, a vlakna iz psylliuma će vam pomoći u snižavanju krvnog tlaka, regulaciji razine lipida te jačanju srčanog mišića.



Ako patite od visokog kolesterola, posavjetujte se sa svojim liječnikom oko većeg unosa vlakana u tijelo, putem psylliuma ili nekih drugih hranjivih tvari. Zdrava prehrana može uvelike pomoći kod sprječavanja raznih srčanih bolesti.

Osim psylliuma, vlakna možete pronaći u žitaricama, voću i povrću, a više o dobrobiti vlakana saznajte ovdje.

Psyllium pomaže osobama s dijabetesom

Održavanje zdrave tjelesne težine je problem za mnoge ljude, posebno za one s kroničnim uvjetima kao što je dijabetes. Osim što smanjuje rizik od srčanih bolesti i regulira šećer u krvi, psyllium vam može pomoći i kod mršavljenja te kod održavanja zdrave tjelesne težine.

Svojom sposobnošću upijanja tekućine, psyllium pruža osjećaj sitosti, što vam pomaže u kontroliranju količine hrane koju jedete, a i u regulaciji razine šećera u krvi, što je izuzetno pogodno za osobe s dijabetesom tipa 2.

 
Gdje pronaći psyllium?

Psyllium najčešće dolazi u obliku kapsula i praha. Savjetujemo vam da psyllium u obliku praha dodajete u namirnice kojima treba dodati gustoću i volumen, primjerice, kod pripreme palačinki i kolača umjesto brašna ili kao svojstvo za povezivanje smjese.

Zbog svoje lagane želatinske teksture savršeno se uklapa u mnoge namirnice, a možete ga koristiti bez osjećaja grižnje savjesti jer broji vrlo malo kalorija. Psyllium možete pronaći u svim boljim trgovinama zdrave prehrane.

Izvor: Krenizdravo.com

0 komentari:

Objavi komentar