četvrtak, 2. travnja 2015.
PORILUK (ILI PRASA) SNIŽAVA KRVNI PRITISAK I LOŠ HOLESTEROL, A JAČA IMUNITET!
Iako se njegova vrijednost u današnjoj, savremenoj kuhinji često zanemaruje, poriluk je pravi izvor ljekovitih svojstava. Krajnje je vrijeme da ovo povrće uvrstite na svoj svakodnevni meni.
Za razliku od crvenog ili bijelog luka, poriluk se upotrebljava cijeli – i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće. Obiluje hranjivim i ljekovitim tvarima – sadrži veliku količinu mineralnih tvari i vitamin C, te eterična ulja sa sumporom. Ta ulja djeluju blagotvorno na dišne i probavne organe, bubrege, jetra, krv i krvne žile. Ujedno od tih ulja potiče i miris poriluka, koji je prilično specifičan i mnogim ljudima odbojan. Kod upotrebe poriluka preporučuje se koristiti cijeli poriluk; i bijelu stabljiku i zeleno lišće. Naime, lišće, koje se često izbjegava, sadrži nekoliko puta više vitamina nego bijeli dio.
OVO SU NEKE OD ZDRAVSTVENIH PREDNOSTI:
- Kod povećane štitnjače preporučaju se topli oblozi od kuhanog poriluka.
- Poriluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno djeluje na promuklost, upalu pluća i astmu.
- Smanjuje povećanu količinu mokraćne kiseline, holesterola i masnoće u krvi.
- Poriluk poboljšava cirkulaciju krvi, te pomaže kod arteroskleroze i upale vena.
- Poboljšava apetit te potiče rad probavnog sustava i crijeva.
- Poriluk potiče bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, te pomaže kod bolova u bubrezima i bubrežnih kamenaca
0 komentari:
Objavi komentar