srijeda, 29. travnja 2015.

Rešite se viška vode iz organizma






Čak 70% našeg tela se sastoji od vode.


Naša tela dobro regulišu nivo vode u telu. Višak vode obrađuju bubrezi i izlučuju kao mokraću. Ponekad može doći do nastanka određenih stanja i poremećaja koji podstiču telo da zadržava svu suvišnu vodu. Tada se osećate nadutost.

Neke uzročnike nakupljanja suvišne vode je relativno lako rešiti, kao što je prekomeran unos soli. Ali, edem može predstavljati veliki zdravstveni problem i uzrokovati stanja opasna po život, kao što su bolesti pluća i srca.

Ako ste primetili da je vaše telo počelo zadržavati višak vode, prvo se posavetujte sa lekarom. Tek kada budete sigurni da nije u pitanju ozbiljan zdravstveni problem, možete preduzeti neke mere.

Pametno začinite hranu

Maslačak i đumbir su poznati po tome da oslobađaju višak vode iz tela. Počnite koristiti biljne začine koji će pomoći vašem telu da se oslobodi od viška vode. Ponuda je uistinu velika, pronađite omiljene začine i počnite ih svakodnevno koristiti jer svi oni rade u korist vašeg tela.

Smanjite unos soli


Prekomeran unos soli podstiče telo na zadržavanje vode. Stoga, budite pažljiviji kod unosa soli i izbegavajte procesuiranu hranu koja je prepuna soli. Izbegavajte i slane grickalice jer ćete se idućih nekoliko dana osećati naduto.

Svakodnevno vežbajte

Vežba može učiniti čuda po pitanju zadržavanja vode u telu. Ona podstiče širenje krvnih sudova i krv mnogo lakše prolazi kroz njih, a višak tečnosti lakše napušta telo. Ne morate trčati satima da biste postigli ovaj efekat. Šetnja od 30 do 40 minuta dnevno će biti sasvim dovoljna.

Izbegavajte šećer

Šećer može podstaći zadržavanje vode u telu, naročito jednostavni ugljeni hidrati koje pronalazimo u sokovima, slatkišima i grickalicama. Mogu uzrokovati nagle promene nivoa šećera u krvi, a samim time i nagle promene nivoa insulina.

Smanjite nivo stresa


Radite ono što vas smiruje. Jako je važno da se naučite nositi sa stresom jer ćete tako pomoći telu da se oslobodi viša vode. Učinkovitim su se pokazali joga, meditacija, vežbanje, čitanje, maženje sa ljubimcima i kuvanje.

Izvor: kucnilekar

0 komentari:

Objavi komentar