utorak, 28. travnja 2015.

Izliječite HEMOROIDE biljnim melemima…

hemoroid



Proširenje venskog spleta oko anusa najčešće je uzrokovano nezdravim načinom života i stresom. Narodni recepti na bazi bilja mogu biti od velike pomoći u terapiji ovog neprijatnog oboljenja.

hemoroid

Prema statističkim podacima oko trećina čovječanstva pati od tegoba sa hemoroidima, bolesti koja značajno pogoršava kvalitet života. Hemoroidi su, zapravo, proširene vene u području anusa, a mogu da budu unutrašnji i spoljašnji. Bol, peckanje, kao i krvarenje prilikom pražnjenja crijeva, glavni su simptomi ove bolesti koja je najčešće uzrokovana nepravilnom ishranom, dugim sjedenjem, nedovoljnom fizičkom aktivnošću, ali i konzumiranjem duhana i alkohola. Međutim, hemoroidi ponekad mogu biti povezani i sa bolestima jetre, kao i karcinomom crijeva.

Stres i opstipacija – najčešći krivci

Psihička napetost i neredovno pražnjenje crijeva primarni su uzročnici hemoroida. Ljudi koji su vječito u žurbi često nuždu obavljaju na brzinu, a pritisak koji tom prilikom stvaraju analni mišići loše utiče na okolna tkiva. Uz to, dodatno opterećenje rektuma i začepljenje vena, do koga usljed toga dolazi, pogoduju pojavi hemoroida.
Lagana šetnja olakšava tegobe

Kao prevencija preporučuje se izbjegavanje duhana i alkohola, kao i masnih, začinjenih jela, uz skidanje suvišnih kilograma i dovoljan unos tečnosti. Poželjna je i redovna fizička aktivnost jer pospješuje krvnu cirkulaciju. Osobama koje pate od tegoba izazvanih hemoroidima savjetuje se dnevni odmor od bar desetak minuta, a tom prilikom treba ležati leđima sa nogama na jastuku. Što se tiče lične higijene, preporučuje se svakodnevno tuširanje mlakom vodom, kao i izbjegavanje parfimisanih preparata za kupanje. Bolna mjesta treba mazati mašću od ljutića, kao i ekstraktom divljeg kestena ili crnog gloga. U vodu za kupanje dobro je dodati limunov sok, te čempresovo, ruzmarinovo ili klekino ulje. Muke olakšava i naizmjenično tuširanje bolnog mjesta toplom i hladnom vodom. Ukoliko je riječ o hroničnom obliku hemoroida, nakon pražnjenja crijeva oboljelo mjesto treba oprati i namazati mašću od nevena.

Značaj pravilne ishrane

U prevenciji i liječenju hemoroida neophodno je veliku pažnju posvetiti ishrani koja treba da bude obogaćena cinkom, silicijumom, vitaminom C i flavonidima, kojih ima u živinskom mesu, dinji, kiviju, južnom i bobičastom voću, pasulju, grašku, kupusu, paprici, zelenoj salati, spanaću, bijeloj repi, paradajzu, integralnim žitaricama, jezgrastom voću…. Takođe, preporučuje se da se tokom zime i proljeća, obavezno dva dana mjesečno, na svaka dva sata uzima po kašika limunovog soka ili da se 7-8 puta na dan pojede kora od limuna.

Ništa bolje od smokve i rotkve

U narodu je od davnina poznato da smokve rješavaju problem sa opstipacijom, a samim tim olakšavaju tegobe izazvane hemoroidima. Preporučuje se da se mjesec dana primjenjuje sljedeći recept: tri do četiri suhe smokve potopiti preko noći u vodi, ujutro ih pojesti natašte i popiti vodu u kojoj su stajale. Sjemenke smokve stimulišu pokretanje crijeva i olakšavaju njihovo pražnjenje. Kad se ukloni pritisak na anus, hemoroidi će se povući.

U liječenju hemoroida odlične rezultate daje i bijela rotkva. U jednom od recepata, savjetuje se da se narendana rotkva pomiješa sa kašičicom meda i pojede ujutro natašte. Od ovog povrća može se napraviti i sok u koji se doda nekoliko zrna soli, pa se ujutro i uveče uzima rakijska čašica ovog napitka. Ispasirana rotkva pomješana sa mlijekom efikasan je melem koji će, ukoliko se njime svakodnevno mažu hemoroidi, otkloniti bol i otok.

Eliksir od hrena

Dva korijena hrena srednje veličine oprati, očistiti, narednati i dodati približno istu količinu meda. Izmješati, poklopiti i ostaviti u frižider. Svako jutro na prazan stomak uzimati po jednu kašičicu ove smjese, a to činiti i uveče pred spavanje. Ova terapija se praktikuje dva puta godišnje u trajanju od nekoliko dana.

Mast za liječenje hemoroida

Pomješati po 10 g ekstrakta od lišća i kore leske i lanolina sa 25 g masti od pupoljaka crne topole. Ovom mašću mazati hemoroide više puta dnevno. U 90 g nesoljene svinjske masti dodati 15 g cvjeta hajdučke trave i ostaviti da provri. Skloniti sa vatre, a nakon dvanaest sati otopiti mast, procediti je i sipati u posudu.

Mast od lozovače i maslinovog ulja

Pomješati po 2 dl limunovog soka i lozovače sa čašicom (rakijskom) maslinovog ulja i mazati hemoroide svako veče.

Ulje od kantariona olakšava tegobe

Nakon tuširanja, oboljelo mjesto namazati uljem od kantarinona koje se priprema na sljedeći način: polurascvjetali buketić kantariona oprati, staviti u teglu i naliti maslinovim uljem, a potom ostaviti da odstoji 40 dana na suncu.

Melem od svinjske masti i nevena

U šerpi postepeno zagrevati 300 g svinjskog sala. Kada se dobro zagrijeje, ubaciti 40 cvjetova nevena, dobro promiješati, skloniti sa vatre, pa procijediti čim se smjesa prohladi. Ukoliko se radi o spoljnim hemoroidima, mast staviti na vatu i premazati oboljelo mjesto, dok za unutrašnje treba napraviti čepiće od vate, umočiti ih u mlaku smjesu i ostaviti da se ohlade, a onda ugurati u anus.

Čaj od zovinog lišća

Sa 2 dl ključale vode preliti 7-8 listića zove, a potom ostaviti da na tihoj vatri kuha osam minuta. Procijediti, zasladiti medom i piti prije jela. Nezaslađenim čajem nakvasiti sterilnu gazu i staviti na hemoroide kao oblog, uveče nakon tuširanja. Držati pola sata.

Blagotvorna mirođija

Popariti 10 g mirođije sa 2 dl ključale vode i pustiti da odstoji dva sata. Prije spavanja piti po šolju mlakog čaja. Nakon tuširanja, poželjno je oboljelo mjesto ispirati tečnošću koja se pravi na sljedeći način: 25 g mirođije popariti s 2,5 dl ključale vode, ostaviti da odstoji dva sata pa procijediti. Ispirati svako veče, šest dana zaredom.

Kamilica olakšava tegobe

Tinktura od kamilice blagotvorno utiče na tegobe koje izazivaju spoljni hemoroidi. Staviti u tamnu bocu 10 g suvog cvijeta kamilice i preliti sa 1 dl 70% alkohola. Dobro zatvoriti i ostaviti na hladnom mjestu da odstoji četiri nedelje, povremeno mućkajući. Procijediti kroz sterilnu gazu, više puta presavijenu, pa sipati u drugu tamnu bocu. Uveče, nakon tuširanja, mazati oboljelo mjesto.

Narodni i drugi recepti

Narodni recept za biljne čepiće

Meleme-čepiće koji blagotvorno djeluju u slučaju hemoroida možete napraviti i sami. U decilitar kantariononovog ulja staviti supenu kašiku nevenove masti i lagano zagrijati. Postepeno dodavati pčelinji vosak dok se ne postigne gustina pudinga. Tepsiju obložiti folijom, a onda usuti mlaku masu, sačekati da se ohladi i ostaviti u frižider. Čepiće rezati po potrebi i koristiti poslije defekacije dok ne prođe upala.

Izvor: lepotaizdravlje

0 komentari:

Objavi komentar