nedjelja, 26. travnja 2015.

Hren i majčina dušica su odličan prirodni lijek za oboljele od bronhitisa

korijen hrena liječi bronhitis




Akutni bronhitis najčešće izazivaju virusi i bakterije (pneumokoke i stafilokoke), a nastaje kao posljedica obične prehlade. Uslijed začepljenja nosa, sluzokoža postaje pogodno tlo za razmnožavanje mikroorganizama koji postaju sve agresivniji i prodiru direktno u bronhije izazivajući upalu.

Ova respiratorna infekcija može se javiti u slučaju da je imunološki sistem oslabljen nekom drugom kroničnom bolešću, udisanjem zagađenog zraka, ali i kao posljedica boginja, alergije ili iritacije kemijskim spojevima poput amonijaka i nekih kiselina. Simptomi akutnog bronhitisa su malaksalost, osjećaj pečenja iza grudne kosti, povišena tjelesna temperatura, bol u leđima, mišićima i grlobolja. Kašalj je u početku suh, ali se već nakon nekoliko sati ili dana mogu pojaviti male količine žućkasto-sivog sekreta.

Kronični bronhitis

Ukoliko se akutni bronhitis ne liječi na vrijeme, infekcija može poprimiti kronični oblik. U tom slučaju, simptomi oboljenja sve više se pogoršavaju, javlja se izraženija opstrukcije disajnih putova, emfizem, povećanje pritiska u plućima, te uvećanje desne strane srca.

Terapija

U liječenju bolesti od velikog je značaja pravovremena dijagnoza, pa se savjetuje odlazak liječniku već pri pojavi prvih simptoma. Terapija se sastoji od primjene antibiotika (ukoliko je u pitanju bakterijska infekcija), sirupa za iskašljavanje, te lijekova koji ublažavaju temperaturu i bolove.

Mirovanje, uzimanje veće količine tečnosti, upotreba ovlaživača zraka, izbjegavanje duhanskog dima, mjere su koje mogu doprinijeti bržem oporavku i spriječiti razvoj komplikacija. Uz lijekove koje propisuje suvremena medicina, savjetuje se i upotreba prirodnih preparata poput čajeva, biljnih mješavina, obloga i melema na bazi ljekovitog bilja.

Koje ljekovite biljke pomažu u liječenju bronhitisa?

Majčina dušica – Eterično ulje majčine dušice (timol) pokazalo se kao veoma učinkovito u liječenju upornog kašlja. Rastvara sluz u disajnim putovima i stimulira lakše izbacivanje sekreta.

Recept: Preliti dvije žličice sitno isjeckane majčine dušice sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pet minuta, pa procijediti. Svakodnevno piti po pet šalica čaja, u gutljajima i to što toplijeg
izvor:zdravlje iz prirode.

Hren je odličan lijek – Korijen hrena sadrži glukozinolate. To su spojevi koji razrjeđuju gusti sekret i olakšavaju njegovo izbacivanje.

Recept za liječenje: Pomiješati dvije šalje meda, i po pola šalice naribanog korijenja đumbira i hrena. Mješavinu ostaviti da odstoji dva tjedna, a potom uzimati po žlicu dnevno svakog jutra

0 komentari:

Objavi komentar