nedjelja, 26. travnja 2015.

Najzdravija hrana na planeti!

pasulj-640x352



Sve namirnice koje ćemo vam danas predstaviti su od strane eksperata proglašene super-hranom. Poseduju neverovatna svojstva koja nam pomažu da se borimo protiv raznih bolesti i da imamo više energije.

Limun
Samo jedan limun sadrži više od 100 odsto preporučene dnevne doze vitamina C, što nam ojačava kosti i podiže nivo dobrog HDL holesterola.

Citrusni flavonoidi pronađeni u limunu mogu zaustaviti rast kancerogenih ćelija i deluju antiupalno. Istraživanja su dokazala da ukoliko u šolju zelenog čaja stavite krišku limuna, povećavate sposobnost tela da apsorbuje antioksidante iz zelenog čaja za neverovatnih 80 odsto.

Brokoli

Jedna stabljika brokolija osrednje veličine sadrži 100 odsto preporučene dnevne doze vitamina K te gotovo 200 odsto preporučene dnevne doze vitamina C. Koliko je to sjajno?! Posebno kad se uzme u obzir da su ovi vitamini od velikog značaja za zdravlje kostiju i mnoga kancerogena obolenja drže podalje.

Brokoli je najbolje pripremati (na kratko) u mikrotalasnoj rerni jer na taj način on sačuva 90 odsto nutrijenata, a ako ga kuvamo u vodi ili na pari zadržava 66 odsto.

Tamna čokolada

Samo 6 g tamne čokolade dnevno može da smanji krvni pritisak. Kakao prah je veoma bogat flavonoidima i antioksidantima koji nam pomažu da smanjimo onaj loš LDL holesterol, a povisimo dobar.

Tamna čokolada sadrži 53.3 mg flavonoida dok mlečna čokolada ima manje od 14.

Krompir

Iako ga retko svrstavamo među zdrave namirnice jedan crveni krompir sadrži 66 mikrograma folata, a toliko ih ima i u jednoj šolji spanaća ili brokolija.

Batat (slatki krompir) s druge strane je veoma bogat vitaminom A poznatom da snažno preventivno deluje na nastanak kancerogenih obolenja i jačanje imuniteta.

Losos

Losos je jedan od najboljih prirodnih izvora omega 3 masnih kiselina koje su povezane sa smanjnjem rizika od nastanka depresije, srčanih obolenja i raka. Oko 85 g lososa obezbeđuje vam oko polovinu preporučene dnevne doze niacina koji vas štiti od gubitka pamćenja i Alchajmerove bolesti.

Orasi

Orasi sadrži najviše omega 3 masnih kiselina od svih orašastih plodova, što ih čini najsnažnijim borcima protiv povišenog holesterola, a pored toga iznutra nas štite od štetnog uticaja sunčevih zraka. To ne znači da ukoliko jedete orahe ne morate koristiti kremu za sunčanje.

Avokado

Avokado spada u vrstu zdravih masti, a istraživanja su pokazala da redovnom konzumacijom avokada snižavamo holesterol za 22 odsto. Samo jedan avokado obezbeđuje nam polovinu preporučene doze vlakana kao i 40 odsto folata, što nam uveliko poboljšva zdravlje srca i krvnih sudova.

Beli luk

Beli luk je toliko zdrav da gotovo svakodnevno otkrivamo njegova nova lekovita svojstva. Beli luk sprečava razvoj bakterija  uključujući i ešerihiju koli. Alicin koji se krije u belom luku dokazano snižava krvni pritisak i holesterol.

Da bi beli luk otpustio sva svoja lekovita svojstva pre upotrebe ga malko zgnječite i nikako ga nemojte prekuvavati, jer ukoliko je izložen visokim temperaturama više od deset minuta gubi sve svoje nutrijente.

Spanać

Spanać sadrži lutein i zeaksantin, dva veoma snažna antioksidanta od velike važnosti za zdravlje očiju i dobar vid. Istraživanja su pokazala da je od svih namirnica – boraca protiv raka, spanać najefektniji.

Dodajte sveži spanać u vaše jutranje šejkove, sigurno vam neće pokvariti ukus, a doneće vam mnogo nutrijenata. Pomešajte ga sa šargarepom, bananom, sokom od jabuke i ledom.

Pasulj

Ukoliko mahunarke (pasulj, grašak, sočivo) konzumirate četiri puta nedeljno smanjujete rizik od bolesti srca za 22 odsto. Jednak uticaj imaju i na smanjenje rizika od nastanka raka dojke.

Kad je u pitanju pasulj što tamnije zrno to-više antioksidanata. Istraživanja su pokazala da zrno crnog pasulja sadrži 40 odsto antioksidanata više od zrna belog pasulja.

Koje od ovih namirnica vi koristite u svojoj ishrani?

Izvor: (lifepressmagazin.com

0 komentari:

Objavi komentar