četvrtak, 2. travnja 2015.
KUKURUZ – HRANA I LIJEK
Kukuruz je napokon dospeo na pijace – iskoristite to i opskrbite svoj organizam skrobom i ostalim blagotvornim sastojcima koje sadrži ova žitarica.
Kukuruz, a posebno šećerac, nezasluženo je na lošem glasu kod raznih stručnjaka. Šećerac ima sočno i ukusno zrno, koje osim skroba sadrži i belančevine, pa je zato i vrlo zdrav.Uprkos svemu ovome, mitova o kukuruzu kao da je sve više.
Hranljiva vrednost kukuruza zavisi od načina njegove pripreme. Mlevenjem zrna se smanjuje procenat masti i proteina, dok se ljušćenjem otklanja celuloza.
U kukuruzu najviše ima vitamina C i A koji, međutim, iščezavaju tokom termalne obrade.
Najbolje ga je konzumirati nakon što je ubran – što duže stoji gubi šećer. I konzervirani kukuruz je zdrav jer je bogat antioksidantima.
Skrob je sastojak koji je najviše zastupljen u zrnu kukuruza (73 odsto) i predstavlja važan izvor energije. Zato se preporučuje konzumiranje ove žitarice za doručak.
Tokom zime koristite zrna kukuruza kao dodatak raznim jelima od mesa i povrća, umesto hleba ili krompira, ili napravite salatu: zrna kukuruza pomešajte sa čašom kisele pavlake, posolite po ukusu i dodajte sitno seckanu mirođiju
0 komentari:
Objavi komentar