srijeda, 1. travnja 2015.
KLEKA – NAJBOLJI PRIRODNI DIURETIK ZA STOMAČNE GRČEVE, IZBACIVANJE KAMENA, GLAVOBOLJU, PROTIV ŠEĆERNE BOLESTI…
Ova biljka je ljekovita od korijena do ploda, ali se ipak najviše koriste plodovi, koji se beru drugom polovinom ljeta, pa sve do kasne jeseni, u zavisnosti od područja.
KLEKA I NJENA LJEKOVITA SVOJSTVA
Ljekovita svojstva kleke poznata su od davnina, a sigurno ste bar jednom doživjeli da vas je neko nudio klekovom rakijom pod izgovorom da je „lijek za dušu“, i nije bio daleko od istine. Njeni plodovi najviše se koriste kod stomačnih problema i problema sa mokraćnim kanalima i važi za jedan od najboljih prirodnih diuretika (pomoć pri izmokravanju). Može da se koristi i kao dezinfekciono sredstvo za rane, a pomaže i iskašljavanje, za šta najviše pomažu eterična ulja od klekovih bobica, koja mogu da se koriste i za masažu kod reumatskih bolova.
ČAJ OD KLEKINJA priprema se tako što se jedna kašičica sitno zdrobljenih plodova prelije šoljom vrele vode, poklopi i ostavi desetak minuta. Pije se šolja do dvije dnevno, a može se piti i na dva sata po jedna rakijska čašica. Upotreba ne smije biti duga i neprekidna, jer tragovi terpentina u kleki mogu izazvati nadražaj i zapaljenje bubrega. Stoga je najbolje uzimati čaj svakog mjeseca, ali samo po jednu nedelju.
ZA IZBACIVANJE PIJESKA I KAMENČIĆA iz mokraćnih puteva koristi se čaj pripremljen od dvije kašike zdrobljenih plodova na pola litra ključale vode, ostavi se u poklopljenom sudu pola sata i procijedi. Čaj treba piti sedam dana u mjesecu, svaka tri sata po jednu rakijsku čašicu.
ZA STOMAČNE GRČEVE pomiješajte jednake djelove kleke, pelina, hajdučke trave i kamilice i dvije-tri kašičice ove mješavine prelijte sa 2-3 šolje ključale vode, ostavite da stoji 10-ak minuta, procijedite i pijte nezaslađeno.
ZA GLAVOBOLJU, plodove kleke izdrobite i stavite kao oblogu na bolno mjesto.
KOD PROBLEMA SA JETROM ILI ŽELUCEM, ujutro na prazan stomak uzmite od 3-5 plodova kleke i dobro žvaćite.
PROTIV ŠEĆERNE BOLESTI
Koristiti sok od kleke (razređen) ili neslađen čaj spremljen od plodova kleke
Dobro promiješati po 10 g plodova kleke, virka (gospin plašt), lanenog sjemena, ždraljevine i lista borovnice pa 3 kašike te smješe preliti sa 0,5 l hladne vode, ostaviti da prenoci i sjutradan zagrijati i kuvati 5 minuta (pošto voda prokljuca), prohladiti, procijediti i piti pre svakog obroka po 1 cašu (nezaslađeno)
0 komentari:
Objavi komentar