srijeda, 2. rujna 2015.

HURMASICE! AAAAAAAAA, STA DA VAM KAZEM, GUTALA SAM IH I JOS TRAZILA RECEPT :-))









Prije 33 godine, donijela mi jedna teta pun tanjur hurmasica na babine. Hm, nisam ih htjela pogledati a jos manje probati, jednostavno nisam ih ljubitelj. Svakoj posjeti se radovala, trpala hurmasice na posluzenje a zatim, na maminu molbu probam jednu….aaaaaaaaa, sta da vam kazem, u ostatku sam gustala sama i jos trazila recept :-))



SASTOJCI
2 fildjana puter
2 fildjana secera
2 kom jaja
8 fildjana brasno, ostra nula
1 kesica praska za pecivo

AGDA
10 fildjana secera
10 fildjana vode
1 limun
1 zvjezdica anisa






PRIPREMA
1.
Puter, sobne temperature, umutiti sa secerom.
2.

Dodati jaja i nastaviti sa mucenjem. Brasno promijesano sa praskom za pecivo dodajte masi i nastavite mijesiti rukom. Masa treba da je mekana, kompaktna i laka za izradu.
3.
Od tijesta oblikujte valjak. Izrezite ga na pola, pa opet na pola i sve tako dok ne dodjete do “mjere” za hurmasicu. Otprilike, od ove mase dobijete 32 kom. Rukama oblikujte hurmasicu, pritisnite na rende (sare) i slozite u pleh.
4.
Pecite u zagrijanoj rerni (175) oko 15-20 minuta.





5.
Secer i vodu stavite na ringlu da kuha. Ubacite anis, a sok od jednog limuna tek na kraju, promijesajte i zalijte hurmasice dok su vruce.
Posluživanje
Ako je prasak za pecivo svjez, hurmasice ce upiti svu agdu a ako nije, bice tvrde i nece narasti!

coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar