subota, 19. rujna 2015.

SVI GA IMATE U KUHINJI: Moćan začin protiv zubobolje, lošeg zadaha, obuzdava želju za alkoholom

karanfilic-foto-profimedia-1436463246-697679







U prošlosti se ulje karanfilića koristilo kao oralni anestetik, ali i za dezinfekciju kanala korena zuba.


Ulje karanfilića još uvek je aktivan sastojak u nekim proizvodima za ispiranje usta i ublažavanje lošeg zadaha.

U narodu se smatra da otapanje karanfilića u ustima, bez žvakanja ili gutanja, može obuzdati želju za alkoholom.

Karanfilić, začin dužine 12 – 16 milimetara, prava je riznica zdravlja.

Tradicionalni kineski lekari koriste karanfilić od davnina u lečenju probavnih smetnji, proliva, lišajeva, atletskog stopala i gljivičnih infekcija.

Indijski ajurvedski iscelitelji njime leče disajne i smetnje u varenju. Srednjovekovni nemački travari smesom karanfilića borili su se protiv gihta.

Rani američki lekari koristili su ga za lečenje probavnih problema, a dodavali su ga i gorkim biljnim lekovima kako bi bili ukusniji. Oni su napravili i ulje od karanfilića, kojim su masirali desni da olakšaju zubobolju, piše portal Alternativa Za Vas.

Čim osetite bol, stavite karanfilić na bolni zub i zagrizite. Držite tako 15 minuta do pola sata. Bol će ubrzo nestati. Kod jače zubobolje, koristite ulje od karanfilića koje deluje kao anestetik. Ublažavanje bola karanfilićem je samo privremeno rešenje, zato se obavezno javite stomatologu.

Nekoliko kapi eteričnog ulja karanfilića, pomešanih s vodom, može sprečiti povraćanje, a infuzija – mučninu. Eterično ulje karanfilića delotvorno je protiv mnogih bakterija i parazita jer sadrži eugenol, kariofilen i tanin, koji imaju jaka antimikrobna svojstva.

Izvor: Stvar ukusa

0 komentari:

Objavi komentar