ponedjeljak, 21. rujna 2015.
Ovo povrće kuhanjem ne gubi već dobiva na kvaliteti! Preporuča se oboljelima od raka!
Zagrijavanjem ovog povrća otpušta se i do 40 posto važnog spoja koje sadrži.
Želite li uživati u maksimalnim dobrobitima mrkve, termički je obradite prije jela. Naime, u svježem plodu nalazi se tek tri posto beta-karotena, dok se zagrijavanjem, poput kuhanja ili pečenja – otpušta i do četrdeset posto ovog važnog spoja.
Boja mrkve ukazuje da je bogata beta karotenom, nakon čega slijede vitamin K, vitamin C, vitamin E, vitamin B1, B2, B3, B6, folna kiselina, fosfor, kalij, mangan i molibden.
Također obiluje vrijednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima.
Metabolički prethodnik vitamina A, beta karoten, opravdano je dobio ime po mrkvi (lat. Carota), jer ona sadrži 407 posto njegove dnevne preporučene doze. Beta karoten jača imunitet, štiti od infekcija i raka.
Redovito konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta, pomaže u očuvanju i poboljšanju vida te smanjuje kratkovidnost – posebice kod djece.
Beta karoten je poželjan u prehrani oboljelih od raka (naročito pluća, želuca, jednjaka, tankog crijeva, grlića maternice i same maternice), jer ga oni, prema istraživanjima, imaju za trećinu manje od normalne razine.
Adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača značajno smanjuje izglede za dobivanje raka pluća i emfizema.
Redovito konzumiranje mrkve:
– smanjuje rizik od moždanog udara za 40 posto
– štiti vid
– potiče probavu i rad jetre
– štiti od nekolikih vrsta raka
– čuva zdravlje srca i krvnih žila
– jača imunitet
– pomaže kod proljeva
– poboljšava izgled kože
– čisti organizam
Izvor: dnevno
0 komentari:
Objavi komentar