utorak, 22. rujna 2015.
Kako izbaciti šlajm iz pluća – Svi recepti na jednom mestu
Ukoliko vas muči šlajm u grlu i plućima, fitoterapeuti preporučuju napitke na bazi lekovitog bilja koji podstiču izbacivanje šlajma i ublažavaju uporni kašalj. Za eliminisanje gustog i nagomilanog sekreta fitoterapeuti preporučuju napitke na bazi korena belog sleza, žalfije, lovora i crne rotkve.
Evo i prvog načina kako izbaciti šlajm iz grla uz pomoć belog sleza:
Preliti kašiku usitnjenog korena belog sleza sa 2 dl hladne vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 6 do 8 sati, a zatim procediti i piti u manjim gutljajima. Ovako pripremljen čaj za iskašljavanje šlajma, pijte do dva puta dnevno i to bez šećera i rezultati neće izostati..
Kao izuzetno efikasan prirodni lek za bolje izbacivanje šlajma kod dece i odraslih pokazao se beli slez u zanimljivoj čajnoj mešavini sa lanenim semenkama i žalfijom…
Pomešati po kašiku korena belog sleza, kašiku lanenong sjemena i kašiku suve žalfije. Sipati 2,5 decilitra vode u šerpu, pa dodati 100 g žutog šećera. Kada se šećer otopi, dodati mešavinu biljaka i jedan limun dobro opran i sečen na kriške. Kuvati na umerenoj temperaturi 15 minuta, a zatim skloniti sa šporeta i procediti. Uzimati kašičicu sirupa 4 puta na dan sve dok se ne oseti poboljšanje. Sirup za iskašljavanje šlajma je najbolje čuvati u frižideru.
Kako izbaciti šlajm iz pluća kod odraslih uz pomoć crne rotkve i crvenog luka?
Sipati u blender 2,5 decilitra limunovog soka, jednu punu šolju meda, jednu osrednju glavicu crvenog luka isečenog na komade, šest čenova belog luka i jednu veću crnu rotkvu, oljuštenu i isečenu na komadiće. Blendati sve dok se ne dobije fina homogena smesa. Zatim sipati u staklenu teglu i čuvati u frižideru, pa ostaviti da odstoji nedelju dana. Nakon toga, tri puta dnevno uzimajte ovaj sirup za iskašljavanje šlajma i to po jednu kašiku, 30 min. pre glavnih dnevnih obroka.
Sirup od piva i smeđeg šećera za iskašljavanje šlajma iz grla
U veću činiju sipati 150 g smeđeg šećera i zagrevati na umerenoj temperaturi dok se ne otopi i dobije karamel boja, a zatim dodati 5 decilitara piva i kuvati 20 minuta dok se ne dobije sirup gustine malo ređe od meda. Skloniti šerpu sa šporeta i ostaviti poklopljeno da se ohladi, a zatim sirup za izbacivanje šlajma presuti u odgovarajuću staklenu teglu i čuvati u frižideru. Uzimajte po supenu kašiku pre najvažnijih obroka tri puta tokom dana.
Prirodni lek za iskašljavanje šlajma kod dece
Jedno od rešenja kako izbaciti šlajm kod dece nudi nam i blagi čaj od lipe. Ako ga koristite više dana, ublažićete kašalj i ubrzati izbacivanje nataloženog sekreta. Ovaj čaj za iskašljavanje takođ e podstiče i znojenje, što je važno u slučaju gripa, prehlade i nazeba. Pije se uvek dok je još vruć izjutra i uveče, a priprema se vrlo jednostavno:
Dve male supene kašičice cveta lipe preliju sa 5 decilitara proključale vode, a zatim se ostavi 20 minuta da odstoji nakon čega se dobro procedi. Čaj zasladite kvalitetnim medom, dodati mu dosta soka od limuna i uzimajte po jednu kafenu kašičicu svaki put kad osetite nadražajni kašalj.
Kako izbaciti šlajm iz grla i nosa uz pomoć lovorovog lista?
Rastopiti na umerenoj temperaturi 250 g žutog šećera dok ne porumeni, ali paziti da ne zagori. Dodati 2,5 decilitra vode, 3 kašičice žalfije i 3 izmrvljena lista lovora. Kada provri, kuvati još 3 minuta, a onda skloniti sa šporeta i ostaviti poklopljeno da se ohladi. Čuvati u staklenoj flaši, na hladnom i tamnom mestu. Ovaj pripravak konzumirati 3-4 puta dnevno kad naiđe napad kašlja. Sirup za iskašljavanje šlajma uzimati redovno, sve dok se ne izbaci sav sekret. Više o lovorovom listu.
Kako ublažiti uporni kašalj – recept
U neoštećenu emajliranu šerpu sipati tri kašike lanenog semena i 5 decilitra vode, pa kuvati na umerenoj temperaturi 10 minuta. Zatim dodati kašiku suvog timijana, pa poklopljeno ostaviti da odstoji još 20 minuta. Nakon toga procediti i piti po jedan gutljaj podgrejanog čaja više puta u toku dana.
Nadamo se da ste zadovoljni ponuđenim receptima i da sada znate kako izbaciti šlajm iz grla i pluća uz pomoć lekovitog bilja, ukoliko imate još neki vaš – proveren recept, slobodno ga pošaljite ili objavite u komentarima…
0 komentari:
Objavi komentar