nedjelja, 20. rujna 2015.
U ovoj biljci je prirodni aspirin koji ublažava bol i sprečava upale!
Borovnicu treba redovno jesti jer je prirodni aspirin, koji ublažava bol, razređuje krv i sprečava upale, priča Zoran Jelenković, ekonomista i travar, koji se više od 30 godina bavi sakupljanjem i proučavanjem ljekovitog bilja.
Evo šta sve borovnice sadrže:
• Plave i ljubičaste pigmente, koji podižu nivo vitamina C u organizmu, smanjuju krhkost kapilara, neutralizuju slobodne radikale, sprečavaju razaranje kolagena, štite vodene i masne delove mozga od oštećenja. Naučnici smatraju da borovnice mogu da uspore proces gubitka pamćenja nastalog uslijed godina i pada motoričkih sposobnosti.
• Vitamine C, E, B2 i B3. Vitamin B3 pomaže rad digestivnog trakta, doprinosi zdravlju kože, nervnih ćelija, krvnih sudova i snižava štetan holesterol (LDL) i trigliceride, a povećava dobar holesterol (HDL).
• Katehin, koji aktivira gen za sagorijevanje masnoća u ćelijama sala na stomaku. Prema istraživanju Univerziteta Tufts, redovan unos katehina povećava gubitak sala na stomaku za 77 odsto.
• Velike količine kvercetina, koji smanjuje rizik od alergija.
• Gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum.
Čaj liječi dijabetes
Čaj od borovnice je odličan za dijabetičare, objašnjava Zoran. On se pravi od sušenih vrhova mladih grana u cvetu, dok na njima ima smole. Grane se suše na promaji, na tamnom mjestu, a proces traje 15 dana.
Plodovi sušene borovnice zadržavaju sve osobine svježe ako je proces sušenja izveden pravilno, a to znači na temperaturi do 40 stepeni. Zamrznuta je isto dobra, a da bi sačuvala svojstva, ne sme da bude duboko zamrznuta. Kad se tako čuva, zdrava je i u kolačima i pitama.
Dobra je i u kolačima i u sladoledima i ostalim poslasticama…Zato…nema razloga da je ne konzumirate redovno…
0 komentari:
Objavi komentar