četvrtak, 2. travnja 2015.
Morate kušati: Juha koja je i 100 puta učinkovitija od antibiotika
Iako se medicina konstantno razvija, ljudi se sve više okreću prirodi. Antibiotici i drugi lijekovi ne pale uvijek jer su virusi i bakterije iz dana u dan otporniji i jači.
Ono što je super kod bijelog luka jest to što na njega ne utječu mutiranja, promjene i novi virusi - on se uspješno bori sa svim "pridošlicama". To se događa zbog kemikalije "alicin" koja dokazano snižava kolesterol i krvni tlak i sprječava začepljenje krvnih žila.
Jedno istraživanje Sveučilišta u Washingtonu pokazalo je da je bijeli luk i do 100 puta učinkovitiji od dva najpopularnija antibiotika u borbi protiv bolesti, koje izaziva bakterija koja je najčešće odgovorna za bolesti koje se prenose hranom.
Kada zgnječite češanj bijelog luka oslobađa se alicin koji zajedno s drugim sastojcima ubija štetne organizme poput virusa i bakterija koji izazivaju prehlade, gripu, uhobolju, itd. A najbolje je to da ne nanosi štetu organizmu.
Mi vam donosimo recept za ljekovitu juhu od bijelog luka:
50-ak češnjeva bijelog luka (oko 5 glavica), očišćenih i oguljenih
2 žlice maslaca
2 žlice maslinovog ulja
2 veća crvena luka, nasjeckana
1 žlica nasjeckane svježe majčine dušice
6 šalica (od 250 ml) pileće bistre juha (temeljac)
1 svežanj svježeg začinskog bilja – peršin, majčina dušica, lovorov list (možete upotrijebiti i sušene začine)
3 šalice starog kruha narezanog u kockice
1 šalica masnijeg vrhnja
1. Zagrijte peć na 180C. Odsjecite vrhove (1/3) glavica bijelog luka. Tako pripremljen bijeli luk polijte maslinovim uljem i umotajte u aluminijsku foliju. Pecite u pećnici 90 minuta. Ostavite da se ohlade.
2. Za to vrijeme zagrijte 2 žlice maslinovog ulja i maslac u loncu na srednjoj temperaturi. Dinstajte crveni luk nekih 10-ak minuta. Istisnite pečeni ohlađeni bijeli luk iz omota i ubacite ga u dinstani crveni luk. Izmješajte, dodajte nasjeckanu majčinu dušicu, temeljac i ubacite svežanj svježeg začinskog bilja (ili koristite manje sušenog).
3. Smanjite temperaturu, dodajte komadiće kruha i ostavite sve da krčka 5 minuta dok kruh ne omekša.
4. Izvadite svežanj začinskih biljaka pa dobijenu juhu miksajte u blenderu dok ne dobijete polu-kremstu smjesu. Vratite u lonac pa stavite obično vrhnje ili vrhnje za kuhanje
Posolite i popaprite po želji
0 komentari:
Objavi komentar